Lesújtó Szolnok megyei adatok érkeztek a csapvíz minőségéről

Megosztás

Az ivóvízminőséget vizsgáló rendszer kritériumainak változásával a tavalyi évben nem készült átfogó jelentés, az idei adatokat látva pedig elmondhatjuk, legalább boldog tudatlanságban éltünk a 2022-es évben. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által a csapvíz minőségével kapcsolatos országos adatok települési lebontásában mind országosan, mind Jász-Nagykun-Szolnok megyében egyenesen lesújtóak.

Négy különböző kategória alapján sorolták be a településeket, attól függően, hogy megfelelő minőségű az ivóvíz, kifogásolt minőségű, kémiai szempontból nem elfogadható, vagy eseti bakteriológiai kifogások állnak fenn.

Az elérhető adatok szerint a 3155 szóban forgó település közül 1886 helyen (59,8%) megfelelő az ivóvíz minősége. Kifogásolt 1076 esetben volt, ami 34,1%. 169 helyen merült fel eseti bakteriológiai kifogás, ez 5,3%-ot jelent, és mindösszesen 24 település volt, ahol kémiai szempontból nem volt elfogadható az ivóvíz minősége, ez 0,8%-ot tesz ki.

De mi a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok megyével?

A teljesség igénye nélkül megfelelő minőségű ivóvíz minősítést kapott a megyeszékhely mellett Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Zagyvarékas, Újszász és Besenyszög is. Fontos hozzátenni, elképzelhető, hogy az ide besorolt települések értékei sem érik el minden esetben a 100%-ot, de még határértéken belül maradnak.

Kifogásolt minőségű az ivóvíz a Jászság településeinek jelentős részén, például Jászladányon, Jásztelken, Jászjákóhalmán, Jászdózsán, Jászkiséren, Jászágón.

Kémiai szempontból nem elfogadható a csapvíz Jánoshidán, Jászalsószentgyörgyön és Jásziványon, eseti bakteriológiai kifogások pedig Jászberényben, Jászapátin, Cserkeszőlőn, Csépán és Kunszentmártonon is felmerültek.

A Pénzcentrum által készített részletes térképadatokat itt tudja böngészni:

Magyarországi települések ivóvízminősége – Google My Maps

Az NNGYK által közzétett adatok alapján 2023. november 15-én: Forrás: https://www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/kornyezetegeszsegugyi-laboratoriumi-osztaly/vizhigienes-laboratorium/ivoviz/magyarorszagi-telepulesek-ivovizminosege?view=placemarks

Általánosságban elmondható, hogy a jó minőségű és tiszta csapvíz fontos szerepet játszik az emberek egészségének fenntartásában, de komoly veszélyekkel néz szembe az, aki nem megfelelően kezelt vagy szűrt csapvizet iszik.

Érdemes tehát ellenőrizni a helyi vízszolgáltatók beszámolóit és a rendszeres vízvizsgálatokat, hogy biztosak lehessünk az ivóvíz minőségében.

Kép: 123RF.COM

Kapcsolódó cikkek