Jégcsarnok épül Szolnokon

Megosztás

Fedett, könnyűszerkezetes csarnokot létesítenek Szolnokon az alcsiszigeti városrészben. A Szolnok Orcas Hockey Sportegyesület támogatásból megvalósuló fejlesztéséhez a Toyota Hering biztosít területet.

Öt évvel ezelőtt indult a Szolnok Orcas Hockey Sportegyesület, ami mára odáig jutott, hogy több mint ötven játékosuk van és nagy sikerrel szerepelnek az utánpótlás bajnokságokon.

Mivel ezt a fajta sportot rendkívül nehéz úgy építeni, hogy nincs jégcsarnok, ezért a városvezetéssel sokat tárgyaltak az előrelépés lehetőségeiről. Mint mondta, a tavalyi év sikeres volt a klub számára abban is, hogy a Magyar Jégkorong Szövetséghez benyújtott szakmai fejlesztési program révén egy csarnok megépítésére kaptak engedélyt.

A projekt 126 millió forintos infrastruktúra-fejlesztés, melynek eredményeként egy könnyűszerkezetes, huszonötször harminc méteres gyakorlópálya kialakítására nyílt lehetőség. Az elmúlt öt évben a szülők, illetve magánerő támogatásával működött a szandai réten jégpálya, most ez a lehetőség lépett egyet előre.

A programban 15 évre kell vállalni a működtetést, ezért is volt fontos, hogy támogatót találjanak. Hering Tamás tulajdonos, ügyvezető felajánlotta, hogy a cég területén alakítsák ki a csarnokot, itt adottak a lehetőségek a szükséges közműfejlesztésekhez is. Mivel a városban nagy az igény a korcsolyázási lehetőségre, a város támogatását is élvezhetik, ez viszont a város teherbíró képességét tekintve nem lesz egyszerű.

Hering Tamás elmondta, egy telekrészt adnak a sportklubnak tartós használatra, valamint felajánlották az idei támogatási keretük száz százalékát a sportegyesületnek.

Buczkó István elmondta, a technológia alkalmas arra, hogy a klímaváltozás okozta felmelegedés ellenére is energiatakarékosan, minden évben legalább négy-öt hónapon át jeget biztosítsanak sporthoz. Felkészültek az jégmentes időszakra is: a jégkorong szövetség egy speciális felületet fog biztosítani számukra, amin görkorcsolyázni lehet. Így nyolc-tíz hónapra nyúlik a szezon.

A beruházás az áramfejlesztő kiépítésével kezdődik, ami várhatóan 6-8 hónapot vesz igénybe, emellett a beton alapot is elkészítik.

Forrás: info.szolnok.hu

Illusztrációfotó, Google

Kapcsolódó cikkek