Ötven éve erről írt az újság

Megosztás

Hogy repül az idő! Ötven éve, 1973-ban teljesen más világ volt még, az olajválság előtt jártunk bőven, szinte béke és nyugalom volt, igaz, már akkor is intézkedett a Központi Bizottság… De miről írt pont 50 éve, 1973. június 28-án a Néplap?

Honvédelmi oktatás

Értekezletet tartott tegnap az MHSZ Szolnok megyei vezetőségének agitációs és propaganda társadalmi bizottsága. Kővári László, a bizottság honvédelmi felelőse beszámolt a szolnoki iskolák honvédelmi oktatásainak tapasztalairól. Különösen szép eredményeket értek el az Áchim és a Koltói úti általános iskolában. Néhány helyen viszont kevés a felszerelés, a szemléltető eszköz. Szó volt az 1974-ben Szolnokon rendezendő ejtőernyős világbajnokság előkészületeiről is.

Tanácsi delegáció utazik Tallinnba

Dr. Hegedűs Lajosnak, a megyei tanács elnökének vezetésével ma délelőtt öttagú tanácsi delegáció utazik Szolnok megye testvér- városába, Tallinnba. A delegáció tagjai: Bereczki Lajos, a megyei tanács elnökhelyettese, Sándor László, a Szolnok városi pártbizottság első titkára, dr. Czakó Sándor, a Szolnok városi tanács végrehajtó bizottságának titkára és Bencsik Elekné megyei tanácstag, a martfűi Tisza Cipőgyár kísérleti programozója. A látogatás célja, hogy megismerkedjenek a baráti ország élelmiszergazdaságának helyzetével, a városfejlesztési kérdésekkel és az állami vezetés feladataival. A delegáció július 5-én érkezik haza.

Közlemény 1.

A Központi Bizottság megállapította, hogy a Közel-Kelet továbbra is veszélyes válsággóc maradt. A politikai rendezésnek változatlan alapfeltétele, hogy Izrael állam vonja ki csapatait a megszállt arab területekről és érvényesüljenek a Palesztinái nép jogai.

Közlemény 2.

A Központi Bizottság megtárgyalta az 1973. évi népgazdasági terv eddigi teljesítéséről szóló beszámolót. Megállapította, hogy a népgazdaság általános fejlődése az év első félében tervszerű és kedvező. A szocialista ipar termelése a tervezett ütemben emelkedik, az ipar szerkezetének átalakítása valamelyest felgyorsult. A termelés növekedését túlnyomó részben a munkatermelékenység javulása eredményezte. Az ipari termékek értékesítésében fennakadás nem volt.

Az építőipar termelése a népgazdasági tervnek megfelelően mérsékelten növekszik. Az építkezések befejezése gyorsult, a kapacitások koncentrálása javult. A lakások építésének és átadásának üteme egyenletesebbé vált.

A lakosság jövedelme és fogyasztása a tavalyinál gyorsabban növekszik. A tervezett munkásbéremelést, az ár- és szociálpolitikai intézkedéseket szervezetten és jól hajtották végre. Az áruellátás kiegyensúlyozott, az árualapok a kereslet kielégítését általában biztosítják. A fogyasztói árszínvonal tervszerű alakulása érdekében többirányú kormányintézkedés’született. A lakosság ‘reáljövedelme a tervnek megfelelően növekszik.

Közlemény 3.

A Központi Bizottság hangsúlyozta, az első félévi kedvező gazdasági fejlődés folytatásával, jól szervezett, lelkiismeretes, fegyelmezett munkával biztosítani lehet és kell az 1973. évi népgazdasági terv teljesítését. E feladat megoldása minden pártszervezet és minden kommunista elsőrendű kötelessége.

Részlet A nyár veszélyei című írásból

— A szúnyogok elszaporodása megkeserítheti az emberek nyári pihenését. Mit tesz a KÖJÁL a szúnyoginvázió ellen?
— A szúnyog nemcsak kellemetlen, de betegséget is terjeszthet. Előfordulhat, hogy külföldről maláriával fertőzött ember kerül Magyarországra, s a maláriát a szúnyogok elterjesztik. A szúnyogirtás egyébként a tanácsok feladata. Szolnokon a tanács ezt a munkát a KÖJÁL speciális csoportjával végezteti.
— Ebben az évben legalábbis eddig, a szokásosnál kevesebb szúnyog van.
— Igen, a száraz tavasz nem kedvezett a szúnyogok szaporodásának. Csoportunk azonban így is rendszeresen dolgozik a Tiszaligetben, a Zagyva partjának lakott területein a Tisza-part bizonyos részein, az úgynevezett tenyészhelyeken és környékükön.

Állásajánlat

Az Országos Mentőszolgálat Kisújszállás és Szolnok mentőállomására gépkocsivezetőket keres felvételre, valamint a szolnoki mentőállomásra 8 órás munka időre adminisztrátort. Jelentkezés: személyesen Szolnok. Beloiannisz u. 43. szám alatt. Kizárólag kisújszállási és szolnoki lakással rendelkezők jelentkezését várjuk.

Olvasói észrevétel

Hová lett a szörp?
Örültünk a Cola megjelenésének. de cseppet sem annak, hogy lassacskán már csak azt lehet kapni. Pedig sokan igényelnék még az 1.10-es málnaszörpöt, és hiába keresik a büfékben, a cukrászdákban. A Cola drága ahhoz, hogy kánikulában többször is oltsuk vele szomjunkat. Akadnak, akik a piros Bambit keresik, és fogyasztanák szívesen, ami lényegesen olcsóbb volt a Colánál. De olyanok is vannak, akik csak egy pohár szódavizet innának. Csakhogy ezt sem lehet mindig kapni. Éppen ezért: jó lenne, ha a Cola különböző fajtái mellett olcsóbb hűsítő italokat is árulnának.
— csani —

Műsorajánló

BREZSNYEV A FEHÉR HÁZBAN. Az év eseményének összefoglalója a rádióban. Lipovecz Iván a napokban befejeződött szovjet—amerikai csúcstalálkozó történetét eleveníti fel és kommentálja. A dokumentumműsort 21.08 órakor hallhatjuk a Kossuth rádióban.

Mindennemű hasonlóság 1973 és 2023 között csak a véletlen műve.

Fotó: Szolnok 1973-ban, Fortepan/UVATERV

Forrás: Néplap

Kapcsolódó cikkek