Miért van olyan közel egymáshoz Szolnok megyében a Lidl és az Aldi?

Megosztás

Nem Ön az egyetlen, akinek feltűnhetett, hogy a két német diszkontlánc, a Lidl és az Aldi ahogy az ország sok területén, úgy Jász-Nagykun-Szolnok megyében is előszeretettel „telepszik” egymás mellé, vagy néhány perces sétára egymástól. Mi ennek az oka és főleg az értelme? Ennek járt utána a Telex.

A Jászság fővárosában, Jászberényben az Aldi és a Lidl egyaránt a Nagykátai úton, egymástól hat percnyi sétatávolságra van, de a megyeszékhelyen, Szolnokon szintén megfigyelhető például a Széchenyi István körúton, hogy egy kellemes gyaloglás, vagy egy néhány perces biciklis kiruccanás során mindkét boltot érinteni tudja az ember.

Első ránézésre azt mondhatnánk, semmi értelme annak, hogy ugyanazon a forgalmas helyen versenyzik a két áruház ahelyett, hogy egymástól tisztes távolságból, a város egészét lefedve szolgálnák ki a lakók igényeit.

Nem meglepő, hogy a döntések mögött megfontolt és racionális gazdasági adatok állnak, ami abból következik, hogy teljesen máshogy gondolkodik eladó és vásárló.

„A telephelyek választását a mindenkor rendelkezésre álló lehetőségek határozzák meg, melyek keresésénél fontos szempontok a lakosság közelsége, a jó megközelíthetőség (személygépkocsi, tömegközlekedés) és a lokalizációs előnyök kihasználása. Valószínűleg a konkurens vállalkozások is hasonló elvek mentén keresik az új fejlesztési területeket” – árulta el a Lidl.

Nagy erőkkel épül a Domus helyén az új Aldi Szolnokon, még idén át akarják adni

A folyamat meglehetősen egyszerű: kell egy jól beépíthető, nagy, forgalmas terület, amit megtalál egy diszkont és odatelepül. Innentől kezdve egy másik áruházlánc gondolkodhat úgy, hogy keres egy hasonló részt, de nem biztos, hogy fog találni, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben akkor járnak a legjobban, ha szánt szándékkal egymás mellett vannak.

A Telex példájával élve: ha az előbb említett módon elsőként megérkezik a Lidl, majd jönne az Aldi is, utóbbinak két opciója lesz. Vagy nyit egy üzletet szintén a legjobb helyen, a Lidl mellett, és így távolsági verseny nincs a vásárlók megszerzéséért, hiszen az ott levő emberek választék és minőség alapján fognak dönteni, lévén, pár perc alatt átmehetnek egyikből a másikba, vagy kiválasztanak egy másik, pénzügyileg kevésbé megérő területet.

Az előbbi esetét tapasztalhatjuk Szolnok megyében és az országban, tehát ha legközelebb eszébe jut, hogy miért van a két bolt ilyen közel egymáshoz, miközben józan paraszti ésszel egyenletes területi elosztásban is működhetnének, gondoljanak arra, hogy multinacionális vállalatokról van szó, ahol a kőkemény gazdasági megfontolások vezetnek mindent.

Kép: privatbankar.hu

Kapcsolódó cikkek