Sorszámmal az üresedő belvárosban, gimnáziumi évek gyümölcsei – vidéki lapszemle

Megosztás

Hat éve nem fizetnek a buszközlekedésért Szolnokon; Szombathelyen készülnek a lakótelepi parkolás szabályozására, de gyanús, hogy előbb kivárják az önkormányzati választásokat; Debrecenben pedig arról értekeztek, mennyi szufla van még a pedagógusok ügyében – ezek a témák érdekelték a héten a legjobban a Budapesten túli szabad szerkesztőségeket és olvasóikat.

Debreciner: „Elveszett a motiváció”

A tanárok azért nem mernek felszólalni, mert félnek a munkahelyi retorzióktól. A diákok pedig nem látják, hogy megmozdulásaikkal tudnának változtatni az oktatás jelenlegi helyzetén. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja és az Egységes Diákfront debreceni szervezetének tagja voltak a Debreciner podcastjának legutóbbi vendégei.

Nyugat.hu: Regulázzák a parkolást, de előbb: választások

Szombathelyen is komoly probléma a parkolók hiánya, főleg a lakótelepeken. Egy 14 férőhelyes parkoló építésének bejelentésekor tettük fel a kérdést a polgármesternek, hogy kellene egy háztartás második-harmadik autójának parkolásához közterületet adni? Miért kellene az önkormányzatnak gondoskodnia a magánkézben lévő autók tárolásáról? A polgármester azt mondta, készülőben van egy új szabályozás, de ezzel csak jövőre foglalkoznak, mi tesszük hozzá, hogy valószínűleg megvárják vele a június 9-i önkormányzati választást – írta a Nyugat.hu.

Borsod24: Üresedik a belváros

A válság és a kormány megszorításai, elvonásai miatt már számos, nagy múlttal rendelkező miskolci üzlet volt kénytelen bezárni az elmúlt években, és emiatt jut most eladósorba a város legismertebb óra- és ékszerboltja is. A szomorú hírrel kapcsolatban helyi polgárok csalódottságuknak adnak hangot, illetve a sétálóutca megállíthatatlan kiürülését emlegetik, eközben a féláras végkiárusításra annyian rohantak a Kossuth utcai üzletbe, hogy a vevőknek sorszámot kellett osztogatni a Borsod24 beszámolója szerint.

Szol24: Szolnok adósa a Volánnak

Jelentős problémák alakultak ki a szolnoki városi tömegközlekedésben, a busszal járó lakosok többsége zúgolódik az új menetrend és a megemelkedett jegy- és bérletárak miatt. A kialakult helyzettel kapcsolatban a Szolnoki Többség tartott sajtótájékoztatót, amelyről a Szol24 tudósított. Az eseményen elhangzott: a város gyakorlatilag 2017 óta nem fizet a Volánnak a szolgáltatásért. Így aztán nem véletlen, hogy komolyabb követeléssel sem állhat elő a megyeszékhely a szolgáltató felé.

Szabad Pécs: Tiborcz István és a gimnáziumi évek

Orbán Viktor veje, Tiborcz István mára – hála az ölébe hullt közpénzrengetegnek – Magyarország egyik leggazdagabb embere lett. Sokszor előkerült vele kapcsolatban, hogy pécsi gimnáziumi évei alatt  ismerkedett össze legfontosabb üzleti partnerével és barátjával, Hamar Endre ügyvéddel. A Szabad Pécs Tiborcz Istvánról szóló háromrészes cikksorozata első részében a pécsi Nagy Lajosban eltöltött évekről ír.

Szegeder.hu: Hatvanpusztát érintve repülhettek haza Mészárosék Szegedről

Negyven perc alatt a hatvanpusztai major fölött volt az a helikopter, ami szombaton Szegeden szállt le néhány órára, és amiből Mészáros Lőrincet és feleségét látták kiszállni. Várkonyi Andrea szegedi, ezért nem is csoda a látogatás. A Szegeder cikkét követően a Válasz Online azt is megtudta, egy ismert osztrák fegyvergyáros adta a bérgépet, amivel Hadházy Ákos független képviselő szerint gyakran repülnek Mészárosék, Budapesten belül.

Kapcsolódó cikkek