Biciklizzenek többet a fiatalok: Kiskunfélegyházán is nagy sikerrel indult a Bicibusz

Megosztás

A Bicibusz mozgalom öt, Barcelonában élő család fejéből pattant ki, akik szerették volna, ha a gyerekeik reggelenként örömmel és biztonságban érnének be az iskolába. Az elképzelésükből globális projekt lett és eljutott Magyarországra is, a fővárostól Zircen át, Pécsen keresztül egészen Kiskunfélegyházáig fogtak össze egy jó cél érdekében diákok és felnőttek.

A bicibusz egy nagyon egyszerű, de annál nemesebb elképzelés alapján jött létre. Az iskolába tartó fiatalok reggelente társaikkal és szülőkkel együtt, csoportosan, egy megadott útvonalon át közlekednek. Az örömteli mozgás és a kerékpározás élménye mellett ezzel népszerűsítik a fenntarthatóbb életmódot és a települések élhetőbbé tételét, ami – ahogy ez a példa is mutatja – nemcsak a fővárosban aktuális.

A szervezők célja, hogy minél több embernek mutassák meg, milyen kézenfekvő közlekedési eszköz iskolába járáshoz a kerékpár, kísérletet tesznek arra, hogy egy barátságosabb városkép vízióját ajánlják fel az autós közlekedés főszerepe helyett, valamint szeretnék felhívni a figyelmet a biztonságos kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének szükségességére.

Természetesen hozzá kell tenni, ma Magyarországon rengetegen „bejárósak”, azaz nem azon a településen élnek, ahol tanulnak, így az egyetlen lehetőség számukra az autó, vagy a közösségi közlekedés használata.

A Bringázz a munkába! kampányt szervező Magyar Kerékpárosklub koordinálja és szakmai tanácsokkal látja el a projektben résztvevő településeket, az általuk megrendezett mobilitási hét egyik helyszíne volt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kiskunfélegyháza is, ahol szeptemberben így suhantak az iskola felé gyerekek és szüleik:

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Detre Anita zirci fejlesztőpedagógus szerint jelentős szerepe van az idegrendszer érésében és a kognitív funkciók fejlődésében, hogy a gyermekeket autóval viszik óvodába, iskolába, vagy gyalog, esetleg kerékpárral közlekednek. Szerinte a kezdeményezés által bensőségesebb kapcsolat alakulhat ki gyerek és szülő között, illetve játékos módon, kötetlenül ismerkedhet a közlekedési szabályokkal.

Az első bicibusz itthon a fővárosból indult tavaly szeptemberben, szülők, gyerekek, sőt, még tanárok is együtt kerékpároztak be egy zuglói iskolába. Hasonló sajtóvisszhangot kapott a Pécsen megrendezésre kerülő bicibusz. Az akkori, szintén nagy népszerűségnek örvendő gurulást itt lehet megtekinteni:

BICIBUSZ 2022 – Bringázz a munkába és a suliba!

BICIBUSZ 2022 Ki szülővel, ki önállóan, ki kerülővel, ki egyenesen, de együtt, több százan kerékpároztunk iskolába a Bringázz a suliba! napon csütörtökön. Ezzel történelmet írtunk: Budapesten először szerveztek barcelonai mintára bicibuszt, a zuglói menet három iskolát fűzött fel egy útvonalra: gyerekek, szülők, tanárok, sőt igazgatók is együtt tekertek, megmutatva, hogy iskolába járáshoz is reális alternatíva a kerékpár.

Kép: Kiskunfélegyházi Bicibusz Facebook csoport

Kapcsolódó cikkek