Kíváncsi a szolnoki művárra belülről? – hamarosan megtekinthető lesz

Megosztás

Nem az első eset, hogy egy beruházás megakad, vagy az elképzelésekhez képest fordulatot vesz, de ami a szolnoki művárral, azaz a Várkapu Látogatóközponttal történik hosszú idő óta, az bizonyára minden helyi lakosban jogosan vet fel kérdéseket. Ezek egy része megválaszolásra kerülhet október 28. és 29. hétvégéjén, ugyanis lehetőség nyílik megtekinteni az épületet belülről is.

A szolnoki várnak kézzel fogható, felszíni nyomai hosszú évszázadok óta nem láthatóak, mivel köveit építkezésekhez hordták szét a Rákóczi-szabadságharc után, az 1810-as évek végére lényegében semmi nem maradt belőle.

A végvár területének turisztikai szempontból látványossá tétele hosszú idő óta zajlik, a fejlesztések és a művár építése azonban nagyon lassan haladt. Júniusban a Szol24 kilátogatott a terepre, érdemes megnézni a fotókon, hogy milyen körülményekkel szembesültünk: a művésztelep hátulját belepte a gaz, a Damjanich-szobor elhanyagolt és a munka alig ment a nyári életképek alapján.

Ez főleg azért volt aggasztó, mert még idén át kell adni a várkerületet, mivel így szól a támogatási szerződés. A fejlesztéshez a kormány is becsatlakozott potom 1,6 milliárd forinttal. Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser akkor úgy fogalmazott, hogy abban bíznak, december 20-án átadhatják az épületet a nagyközönség számára.

Végre lehetőség nyílik belülről is látni a megosztó épületet

Egy építészettel foglalkozó honlap alighanem jogosan fogalmaz úgy, „a titokzatos, zárt tömeg joggal borzolja a városlakók és némileg a szakmai érdeklődők kíváncsiságát”. A kinézetében is kissé furcsa, egyesek által torzónak nevezett építményről lesújtó véleménye van a helyiek többségének. Amikor a Szolnokon Beszélik Facebook-csoportban közhírré tették a lehetőséget, hogy meg lehet tekinteni a várat, több kommentelő egyenesen „förmedvénynek”, a „város legrondább építményének” nevezte azt.

„Volt támogató komment? Ugye nem! Ne is csodálkozzunk… nehéz ezzel a projekttel egyet érteni: nemcsak a pénz miatt, hanem esztétikai szempontból is félrement…” – foglalja össze egy hozzászóló az eddigi véleményeket és benyomásokat.

2016-ban egyébként még azt gondolták, hogy a projektet egymilliárd forintnál kevesebből ki lehet hozni, aztán úgy alakult, hogy 2023-ra ez megduplázódott. Emellett kérdés, hogy a belefektetett összeg megtérül-e egyáltalán, felkelti-e a turisták figyelmét akkor, amikor még a szolnokiak tetszését sem sikerült elnyernie?

Mindenesetre az érdeklődőket október 28-án és 29-én (szombat és vasárnap) várják, a vár történelméről Kertész Róbert régész-történész fog beszámolni. Mi ott leszünk, megkérdezzük az ellátogatókat és beszámolunk a tapasztalatokról.

Képek: epiteszforum.hu, teglasszovetseg.hu

Kapcsolódó cikkek