Még az idén át kell adni a közel 1,7 milliárd forintból épült szolnoki művárat

Megosztás

Nincs mese, még idén át kell adni a várkerületet, így szól a támogatási szerződés. A projektről kedden Szalay Ferenc polgármester és Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser tartott beszámolót a szolnoki városháza dísztermében.

Kezdjük a lényeggel: a projektbe a kormány hathatós segítségével több mint  1,6 milliárd forintot öltek bele. A cél az volt, hogy a projekt keretében az egykori, eredetileg palánkból épült végvár területét fejlesztik, ahol a régi vár ikonikus pontjai jelennek meg épített és virtuális eszközökkel.

Szalay Ferenc a városházi előadáson természetesen mindjárt arról kezdett el beszélni, hogy Szolnokon számtalan turisztikai csoda lelhető fel. Szerinte a Reptártól kezdve a Tisza-parti sétányon át számos park és rendezvényközpont, valamint sportlétesítmény várja a helybélieket és az ide látogatókat. Úgy vélte, a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben elérhetővé válik a szolnoki vár maradványainak megtekintése, amely kuriózumnak számít majd Szolnokon.

Kertész Péterné Bokor Zsuzsanna projektmenedzser arról számolt be, hogy egy bonyolult és hosszadalmas projektről van szó, amelyet remélhetőleg ez év december 20-án átadhatnak.

A menedzser szerint a XIX. század eleji teljes pusztulása előtt 800 évig a Magyar Királyság országos jelentőségű erőssége volt a szolnoki palánkvár.

Úgy folytatta, hogy a helyet egyedivé teszi a 125 éves művésztelep, ami még tovább emeli egyediségét. A projekt keretében a város kulturális adottságaira épülő új vonzerő készül. Megépült az egykori végvár kaputornyára emlékeztető Várkapu látogatóközpont, benne interaktív várkiállítással, írta a szoljon.hu.

A fejlesztés tartalmazza a szolnoki végvár egyéb részeinek a megjelenítését is. A Zagyva-gáton „Bástyasétány” elnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, amelynek mellvédje a várfalat imitálja és megidézi a 16. századi palánkvár nyugati oldalát. 

A költségvetésről szólva elhangzott, hogy az igen bonyolult és összetett. Hiszen 2016-ban összesen 950 millió forint állt rendelkezésre, ami az idő múlásával duplájára emelkedett. Ezért további 620 és plusz 99 milliós emelést igényelt a projekt létrejötte.

Az eseményen dr. Ringert Csaba, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója azt mondta, hogy egy turisztikai attrakcióhoz elengedhetetlen a humán erőforrás és a szakmai munka. Az épített környezet önmagában nem sokat mond, ehhez több plusz tartalomra lesz szükség.

Tehát összegzésül: 2016-ban úgy gondolták, ki lehet hozni a projektet egymilliárd forintnál kevesebből, ez végül 7 év után majdnem megduplázódott. Ráadásul egy szakember szerint az újabb szolnoki turisztikai csoda ennek ellenére önmagában semmit nem jelent, több plusz tartalomra lesz szükség a valódi vonzerőhöz.  

Forrás: szoljon.hu

Nyitóképen: a szolnoki művár és környéke, ahogy már soha nem fogjuk látni, hiszen a védtöltést betonba öntötték, mintázva a palánkvár falát

Fotó: Szolnok város hivatalos oldala Facebook

Kapcsolódó cikkek