Állati tetemek, állati eredetű hulladékok csúfítják Túrkevét

Megosztás

Egyre több illegálisan lerakott dögöt, állati eredetű hulladékot találnak Túrkevén. A polgármester a tapasztalatok alapján máris intézkedett.

Habár Túrkevén idén egyáltalán nem nyúltak az állatitetem-elhelyezési költséghez és az egész ciklusban egyetlen egyszer lett emelve annak díja, mégis úgy tapasztalják a városban, hogy megnövekedett az illegálisan lerakott állati hulladék

Lakossági bejelentések is érkeznek. Például nemrég egy gyermekek által használt sportlétesítmény előtt egy nyitott szatyorban csontot és állati hulladékot hagyott valaki. A gyepmester is arról számol be gyakorta, hogy mikor hol talál kisebb szatyrokat megbüdösödött, fertőzés kockázatával járó hulladékkal. Van, aki a pucolt hal pikkelyeit, beleit teszi ki elegánsan egy zacskóban, van, aki döglött csirkét.

Sallai R. Benedek polgármester emlékeztetett, hogy az állati maradvány és az elpusztult állat súlyosan fertőzésveszélyes, éppen ezért annak elhelyezése szabályosan csakis a gyepmesteri telepen történhet. 

Az önkormányzat és a Városgondnokság Kft együtt finanszírozza a tetemek és állati hulladékok ártalmatlanításának költségét és ennek a tetemes költségnek csak egy kisebb része szedhető be a gyepmesteri telepen. Sok költséget jelent ez a városnak, és természetesen ez a terület is jelentősen alulfinanszírozott. 

Megjegyezte, jó lenne emelni az elhelyezési díjat, de félő, hogy abban az esetben még több ilyen jellegű hulladék jelenne meg a közterületen. Éppen ezért két intézkedést rendelt el a helyzet kezelésére.

Egyrészt felkérte a jegyzőt, hogy teremtse meg a jogszabályi hátterét annak, hogy a most 50 kg-ig egységes ár ellenében legyen kedvezményes díj a 10 kg alatti tetemek és állati hulladék elhelyezése, ami kis költséggel befogadhatóvá teszi az ilyeneket.
Másrészt utasította a műszaki osztály vezetőjét, hogy a közterület-felügyelővel és a térfigyelő kamerarendszer segítségével kezdje el fokozott figyelemmel az ilyen jellegű esetek kivizsgálását és annak súlyos szankcionálását. 

Minden, külterületre vezető út megfigyelt, a zacskókkal kifelé, befelé közlekedőket külön figyelni kérte. Hozzátette, nyilván a kamerák a kocsik csomagtartójába nem látnak bele, de megteszik, amit tudnak a sikeres felderítésekért.

A városvezető aláhúzta, nem ők találják ki az ilyen szabályokat, rajtuk is számonkérik. Bonyolult, költséges a rendszer, semmiképpen nem hatékony és zöld, de az önkormányzatot is büntetik. 

A polgármester egyben kijelentette, az állatifehérje-feldolgozás egy rablás, majd kért mindenkit, hogy legyenek partnerek abban, hogy ne csupán esztétikai okok miatt ne kerüljön közterületre dög és állati hulladék, hanem az egészségvédelem érdekében sem.

Forrás: Sallai R.  Benedek

Kapcsolódó cikkek