Idegen hüllő jelent meg a Tiszán Szolnoknál, ami a hazai mocsári teknősre veszélyes lehet

Megosztás

Eddig kizárólag házi kedvencként, otthon tartott teknősfaj kivadult példányát figyelték meg a Tisza szolnoki szakaszán. A szakemberek attól tartanak, hogy ez a teknősfaj, ha elszaporodik, kiszorítja élőhelyéről az itthon őshonos mocsári teknőst.

Mississippi tarajosteknőst azonosítottak a Hortobágyi Nemzeti Park őrszolgálatának munkatársai a Tiszán Szolnoknál. A leginkább a hátpáncéljuk középvonalában futó, taréjszerű formát alkotó kiemelkedésekről felismerhető hüllő Magyarországon nem fordul elő vadon, így a most észrevett példány minden valószínűség szerint “kivadult” állat, otthontartásból került a természetbe.

Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tiszai Jászság tájegységvezetője szerint a mississippi tarajosteknős veszélyt jelenthet hazánk egyetlen őshonos teknősfajára, a mocsári teknősre, mert ha elszaporodik, kiszoríthatja a mocsárit az élőhelyéről. A Nemzeti Park munkatársai megfigyelték ugyanis, hogy az idegen faj pont ugyanazzal táplálkozik, mint az őshonos hüllő, és a mocsári teknős, illetve akár a növényzet számára is ismeretlen betegségeket és kórokozókat hordozhat – írja az Index.

A szakértő szerint házi kedvencnek hozathatták be az országba a tarajosteknőst, és vélhetően szabadon engedték, mert sok ráfordítást igényelt a tartása.

A mississippi tarajosteknős Monoki szerint láthatóan jól érzi magát nálunk, megfelelőnek mutatkozik számára az éghajlat.

Forrás: hvg.hu

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Facebook

Kapcsolódó cikkek