Hétvégenként legyen újra vonat Kisköréig!

Megosztás

A Tarnamente országgyűlési képviselője, Horváth László közel fél évtizedet dolgozott azon, hogy a Kóka János által bezáratott Kisterenye-Kál-Kápolna vasútvonal újra életjeleket adjon, meginduljon a súlyosan környezetpusztító közúti kőszállítást kiváltó, rendszeres vasúti áruszállítás. 

A vasútüzem felélesztése azonban más, a személyszállítás akár részleges újraindítása számára is jó alapot teremt. 

Első lépésben a legolcsóbb – szinte valódi többletköltség nélküli – menetrendi, forgalomszervezési és marketingfeladatokkal járó vasúti személyszállító szolgáltatás újraindítására tett javaslatot a Hevesi vasutak blog – a fokozatosság elvét betartva.

Javaslatuk lényege: tavasztól őszig,  hétvégenként, észak felé kiránduló, dél felé fürdővonatként funkcionálva, szombaton és vasárnap, reggel, délben és este, három-három vonatpár, Kál-Kápolna végállomás helyett Verpelétig közlekedjen, kerékpárszállítási lehetőséggel. 

Ezzel nyáron a Tarnamentén élők számára lehetővé válik, hogy Verpelét, Feldebrő, Aldebrő, Tófalu térségéből, hétvégenként közvetlenül eljussanak a Tisza-tóhoz és haza. Egyúttal a Tisza tónál nyaralók is könnyen tehetnek egy mátrai kirándulást egy borongósabb, fürdésre, strandolásra nem alkalmas nyári napon.

Tavasszal és ősszel pedig a kirándulók számára teszi lehetővé a vonalhosszabbítás, hogy a 80-as fővonalról, Kál-Kápolnánál leszállva, Verpelétig Magyarország egyik legszebb, legromantikusabb vasútvonalán közelítsék meg a legszebb turázóhelyeket.

Úgy vélik, javaslatuk nem igényel jelentős többletforrást, gördülőállományt, egyszerűen csak környezet és vasútbarát módon reflektál arra a lehetőségre, amit Horváth László országgyűlési képviselő szárnyvonal újranyitásban elért eredményei lehetővé tesznek.

Jó hír, hogy Magyar Csilla, a Tisza-tó ökoturisztikai fejlesztése iránt elkötelezett kiskörei polgármester asszony támogatja a javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a Tarnamentén élők számára, egyszerűen, olcsón, biztonságosan elérhető legyen a Tisza-tó egyik legszebb, strandja, a kiskörei Ringa-tó.

A polgármester asszony azt is jelezte: szívesen segít abban, hogy a kiskörei vasútállomástól a strandig lehetővé tegyék a vasúti menetrendhez igazodó buszközlekedést.

Forrás és fotó: hevesivasutak.blog.hu

Kapcsolódó cikkek