Elhullanak a hasznos rovarok a kémiai szúnyogirtás miatt – videó

Megosztás

Egyre többen próbálják felhívni a figyelmet arra a nyilvánvaló tényre, hogy a kémiai szúnyogirtás egy idejétmúlt megoldás, hiszen a bosszantó vérszívókon kívül sok egyéb élőlény is áldozatul esik az eljárásnak. Szalay Ferenc és a fideszes képviselők mégis ragaszkodnak hozzá.

“Ez most nem egy vidám poszt. De osszátok, legyetek szívesek” – ezekkel a szavakkal kezdi bejegyzését Kántás Zoltán, aki a Szolnokon is “közkedvelt” kémiai szúnyogirtás káros hatásaira szerette volna felhívni a figyelmet.

Súlyos árat fizetünk a szúnyogmentes nyári napokért. Katicák, legyek, fürkészdarazsak, szöcskék és beporzók is elhullanak az idegméregtől, hiába történik a beavatkozás éjjel, vagy naplemente idején.

A természetvédő által megosztott videón az látszik, ahogyan a légi szúnyogirtás ideje alatt sorban hullanak le a legkülönbözőbb rovarok és bogarak. Az ilyen típusú eljárás az Európai Unióban már nem engedélyezett, sőt az Egészségügyi Világszervezet sem ajánlja az alkalmazását.

A szer ugyanis egy szintetikus piretroid vegyület, a deltamethrin, amely alapvetően neurotoxikus (idegrendszert károsító) hatása révén végez a rovarokkal. Nem csak a szúnyogokkal, vagyis nem szelektív, írja a Quibit és hangsúlyozza, hogy

vízi szervezetekre extrém toxikus; halakban, kétéltűekben, puhatestűekben, illetve vízi növényekben is felhalmozódhat, és a szakirodalom alapján egyes vízi és szárazföldi fajok esetében egyaránt eredményezhet viselkedésbeli, táplálkozási, fejlődési, illetve populáció szintű zavarokat, diszfunkciókat.

2022-ben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által közölt adatok alapján a szúnyoggyérített területeken 99,7 százalékban (4 530 271 hektáron) kémiai kezelést végeztek és csupán 0,3 százalékban (13 227 hektáron) alkalmaztak biológiai módszert. 

Szolnokon Szalay Ferenc és a fideszes képviselők nagy egyetértésben állnak ki a mindent pusztító kémiai védekezés mellett. Erről szóló cikkünket ide kattintva olvashatja.

Kapcsolódó cikkek