Szolnokon még mindig a kémiai védekezésben látják a végső megoldást, holott ez pont a járványoknak ágyaz meg

Megosztás

Miközben Szolnokon politikusok szorgalmazzák a szúnyoghelyzet megoldására a kémiai gyérítést, addig valódi szakemberek ezt a módszert pont saját érdekünkben nem ajánlják. A kémiai védekezés káros és később, igazi veszélyhelyzetben visszaüthet. A kémiai védekezés ugyanis járványoknak ágyaz meg.

Uniós direktíva nehezíti a szúnyogok elleni védekezést – jelentette ki a legutóbbi szolnoki közgyűlésen Ligeti József. Az ellenzékből – finoman szólva – kivált képviselő azt panaszolta napirend előtti felszólalásában, hogy az unió nem engedélyezi a légi kémiai védekezést, emiatt sok a szúnyog, ami megkeseríti az emberek életét.

Szerinte a kémiai védekezés hatékonysága nagyságrendekkel jobb, mint a földi meleg ködös irtás. Ez ugyanis nem jut be pont azokra a helyekre, ahol a pangó vizek kialakulnak.

Fejér Andor városüzemeltetésért felelős alpolgármester válaszában kifejtette, hogy tavasszal ez a legkiemeltebb városüzemeltetési feladat. Ilyenkor folyamatosan méri a szakember a szúnyogpopuláció nagyságát. Idén már négyszer volt légi biológiai szúnyoggyérítés. Elismerte, hogy a jelenlegi kijuttatási módszer nem elegendő. Hozzátette, a polgármester kezdeményezésére sikerült elérni az utóbbi két évben, hogy ismételten lehessen légi szúnyoggyérítés.

Szalay Ferenc polgármester ehhez hozzátette, minden évben két gonddal küzd a város, a hóval és a szúnyogokkal. Mindkettő komoly pénzeket igényel. Az utóbbi években háromszor volt nagyon komoly gond a szúnyoghelyzettel.

Hangsúlyozta, hogy a biológia módszer a legfontosabb része a gyérítésnek, Ekkor már lárva állapotban gyérítik a vérszívókat.

Most az a gondolat támadt, hogy szúnyoglárvacsapdákat kellene kialakítani, ami még jobban rátesz a hatékonyságra. Hozzátette, abba is bele kell gondolni, hogy mi lesz azokkal az állatokkal, amelyek  szúnyogokkal táplálkoznak. A helyes arányt már csak érdekükben is tartani kell. Hangsúlyozta, a városüzemeltetés nagyon komoly munkát végez annak érdekében, hogy a szúnyoggyérítés megtörténjen.

Mint mondta, “elindultak” a katasztrófavédelem felé, hogy újra engedjék fel a repülőket, és újra lehessen irtani. Szerinte nem lehet erről a lehetőségről lemondani. Kiemelte, hogy az uniónak sok okos gondolata van, mekkora legyen a krumpli, az uborkának milyen formája legyen, de az, hogy megtiltja a légi kémiai irtást, idézzük: “onnan ő ide”, akkor valószínű nem tudják, hogy itt mi van akkor, amikor nyáron szúnyog van.

A városnak 800 hektáron kell a szúnyog ellen védekezni, ahova nem lehet kimenni csak úgy háti permetezővel kimenni. Szerinte is valóban a légi védekezés a megoldás, de elismerte, a meleg ködös földi védekezés is elég jó eredményeket hozott.

Nos, akik a kémiai védekezést melegen szorgalmazzák, azoknak lehet tanulságos a Telex.hu-n megjelent írás. Ennek már a címe is sokat mondó: A járványok számára tesszük magunkat sebezhetővé, ha nem változtatunk a szúnyogirtáson.

Ligeti József figyelmesen tanulmányozhatná Szalay Ferenccel együtt azt, hogy miket is írtak a cikkben.

Például ilyeneket:

“Újabb három éven át főként kémiai idegmérgekkel gyéríthetik Magyarországon a szúnyogok nagy részét, és ez nemcsak ökológiai károkat okozhat, de emberi járványok kitörésének is megágyazhat.”

Vagy ezt:

“Magyarországon régóta rendszeres a szúnyoggyérítés, de egyelőre az elavult módszerek vannak többségben. Míg Németországban már a 70-es évek óta használnak biológiai módszereket szúnyoglárvák elpusztítására, és Nyugat-Európában sok helyen csak rendkívüli körülmények közt és nagyon korlátozott területen engedélyezett a kémiai szerek bevetése, addig nálunk még mindig ez a módszer jelenti a fő megoldást, és nem is látszik a paradigmaváltás igénye.”

A cikkben olyan megállapítások olvashatók, mint ez:

“A kémiai szerek idegmérgek, ráadásul a szúnyogok képesek ellenük rezisztenciát kialakítani, így hosszabb távon a kémiai szerek vagy hatástalanok velük szemben, vagy kevésbé hatásosak – főként ha a hazai gyakorlathoz hasonlóan hosszú ideig túlhasználják.”Az idegméreg elpusztítja ugyan a szúnyogokat, de nagyjából minden mást is, az olyan ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtó rovarokat is, mint a méhek. A találati arányuk tehát nagyon csekély, miközben a természetbe mégis nagy mennyiségű méreg kerül. Mindeközben a rezisztencia is kialakul a szúnyogokban, ami a méreg későbbi sikeres alkalmazását teszi lehetetlenné, amikor arra valóban nagy szükség lenne egy-egy járványügyi helyzet csírájában történő elfojtásához.

Mindezeket nem egy volt katonából önkormányzati politikussá vált ember, hanem Kemenesi Gábor virológus, tehát egy valódi szakember mondta el.

Érdemes elolvasni az egész cikket!

Kapcsolódó cikkek