Az oktatásban is ég a ház – tüntetés volt Szolnokon

Megosztás

Az oktatásban is ég a ház – mondta egy szónok a szolnoki pedagógustüntetésen, amikor egy tűzoltóautó szirénázva átnyargalt a megmozdulásnak helyet adó szolnoki Kossuth téren.

Több mint háromszázan gyűltek össze az újabb pedagógus tiltakozásra Szolnok központi terén, hogy  az országos akcióhoz csatlakozva, az oktatásért kiállva, felemeljék szavukat a  tervezett státusztörvény ellen. Szülők, diákok, pedagógusok gyűltek össze és hallgatták a szónokokat.

Egyikük azt mondta, tavaly több mint 16 ezer pedagógus hiányzott a rendszerből, a pályán lévő pedagógusok majdnem fele elmúlt 50 éves, a 30 év alattiak száma a 10 százalékot sem éri el. Azoknak, akik jelentkeznek pedagógusképzésbe, azt a töredéke végzi el, ennek a töredéknek a töredéke kezd el tanítani. És akkor közülük nagyon sokan nem is maradnak ott.

Még a nyugdíjba menőket sincs, aki pótolja. És akkor még hányan fognak felmondani, ha a státusztörvény életbe lép!És mi lesz, ha életbe lép a státusztörvény? Diplomával nem rendelkező tapasztalatlan egyetemistákat alkalmazhatnak majd pedagógusokként. A meglévő pedagógusokat a tankerület bármikor átvezényelheti másik intézménybe. Iskolákat zárhatnak be, osztályokat vonhatnak össze. Az iskolákban a pedagógusoknak akár a fele is lehet óraadó. Ez azért is rossz, mert egyre több olyan ember lesz a gyerekek mellett, aki nem az adott intézmény állandó alkalmazottja. A törvény a ki nem fizetett túlórák számát több mint kétszeresére akarja növelni.

Aki pedig sérti a közoktatásba vetett bizalmat, azt meg is büntethetik. Vagyis a törvénytervezet célja nem a problémák megoldása, hanem az elfedésük.Ha viszont a törvényt nem vezetik be, akkor fognak ott tartani, ahol márciusban tartottak a tiltakozások.

És hogy mi a tiltakozások értelme? Az, hogy polgárok legyünk, a szó legnemesebb értelmében. Mert polgárnak lenni jó! Aki művelt, független személyiség, becsül mindenfajta alkotómunkát, toleráns mások értékrendje iránt, igényli és gyakorolja a gondolkodás és a kételkedés szabadságát, ennek megfelelően tudatosan foglalkozik azzal, ami közügy. Például elmegy egy ilyen rendezvényre. Felszólalni és cselekedni egy igazságos ügyért, polgári dolog, ezért is gyűltek most össze.

Nem pusztán a pedagógusok, hanem az egész ország érdekeiről van szó, húzta alá.

Egy diákkal beszélgetve megtudtuk, hogy ő azért ment el a rendezvényre, hogy szolidaritást vállaljon a pedagógusok mellett. Mert neki nem mindegy, hogy milyen tudást adnak át neki. Mert ő olyan helyen szeretne dolgozni, ahol hasznosíthatja a megszerzett versenyképes műveltségét, amivel biztosíthatja a saját és leendő családja megélhetését, végső soron a nemzet érdekeit. Ő magát szeretné eltartani megfelelő színvonalon, nem akar munkanélküliként az állam támogatására rászorulni.

Egy szülő azt mondta, azért ment el a tüntetésre, mert nem szeretné, ha kisebbik gyermeke hátrányt szenvedne amiatt, mert nincs elég képzett pedagógus az országban. Jól látja, hogy nagyobbik csemetéje milyen jól boldogul azzal a tudással, amit oktatóitól megtanult. Azt szeretné, ha a kisebbik gyermeke is hasonló képzésben vehetne részt, hogy esélye legyen az önálló, boldog életre. Hangsúlyozta, nem szeretné, ha gyermeke egy összeszerelő-üzemben gályázna három műszakban annyi bérért, amiből éppen hogy csak megélhet.

Pedagógusok elmondták, hogy nagyon rossz már most a helyzet az oktatásban. Beszélgetőpartnerünk iskolájában például már a pedagógiai asszisztens jár be órákat tartani. Mi lesz így, hova jut ez a szép szakma? – tették fel a költői kérdést.

Egyvalaki azt mondta, az a baj, hogy másnap minden ott folytatódik, ahol ma befejeződött. A tüntetők bemennek majd dolgozni, holott nem kellene senkinek sem, hogy így fejezze ki tiltakozását az oktatás leépítése ellen.

A rendezvényen nem jelent meg egyetlen fideszes politikus, a volt pedagógus Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő vagy a szintén volt pedagógus Szalay Ferenc polgármester. A szintén pedagógus alpolgármestert, az MSZP-s Györfi Mihályt csak kis ideig látták. Nem volt jelen a tankerület vezetője sem, igaz, ő már nyugdíjba készül, de a posztjára állítólag kiszemelt Rusvai Károly sem, aki egyébiránt iskolaigazgató és önkormányzati képviselő is. De nem láttuk Berényi Gábort, az oktatási, kulturális és Ifjúsági bizottság elnökét sem.

Még Mezőtúrról is érkeztek pedagógusok a tüntetésre
Bizony, a legfontosabb: a szabad levegő
Egy szónok, Timár Krisztina, a több közül, aki szerint tanár nélkül nincs jövő
Egy politikus mégiscsak ott volt: Miskolczi László, volt alpolgármester, a Momentum önkormányzati képviselője
A tüntetés után a résztvevők fotózkodtak, beszélgettek

Kapcsolódó cikkek