Rusvai Károly válthatja Szutorisz-Szügyi Csongort a Szolnoki Tankerület élén

Megosztás

Információink szerint váltás lehet a közeljövőben a Szolnoki Tankerület élén. Nyugdíjba vonul ugyanis a jelenlegi vezető, helyét egy fideszes önkormányzati képviselő foglalhatja el.

Már benne van a nyugdíjas korban Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerület vezetője, hiszen az igazgató 1957. nyári születésű.

Ez persze akár magánügy is lehetne, de a városban azt beszélik, hogy hamarosan ténylegesen is nyugdíjba vonul.

Szutorisz-Szügyi elismert, felkészült szakember, több diplomával és jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezik.

A Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója 2012 óta. A honlapra feltöltött önéletrajzából kiderül, hogy 1986 és 1990 között tanított, utána gyermekfelügyelő, PR-es és HR-es lett; a városházáról, humán igazgatói beosztásból érkezett a tankerülethez.

Közvetlen embernek ismerik, aki – sok fideszessel ellentétben – megérti a másik fél álláspontját is.

Erre példa, hogy bár a szolnoki iskolák tanárai közül már tavaly februárban is sokan csatlakoztak a sztrájkjogot korlátozó rendelet elleni tiltakozásként a polgári engedetlenséghez, majd októberben is többen választották a sztrájk helyett a munka megtagadását, ennek még nem voltak olyan következményei, mint egyes fővárosi vagy Budapest környéki intézményekben.

A tanárok nem kaptak levelet a tankerülettől, Szutorisz-Szügyi viszont személyesen részesítette szóbeli figyelmeztetésben az egyik gimnázium tanárait, akiket előzőleg több alkalommal is megpróbált lebeszélni a tiltakozásról.

Legeza Éva, az érintett gimnázium történelemtanára a magyarnarancs.hu megkeresésére elmondta, az iskola igazgatója és a tankerületi igazgató két beszélgetésre is elhívta a polgári engedetlenségre készülő tanárokat. A találkozók során kiderült, hogy a pedagógusok és a vezetőség álláspontja nem egyezik, utóbbi megítélése szerint ugyanis a tervezett akció nem tekinthető polgári engedetlenségnek.

A tanárnő szerint a helyzetről sokat elárult a tankerületi igazgató hozzáállása. A nyomásgyakorlás ugyan megvolt, szóba került a vágyott új tornaterem is, amiért régóta küzdenek az iskolában, Szutorisz-Szügyi Csongor azonban hangsúlyozta, hogy egyetért a pedagógusok céljaival – a megmozdulás módjával viszont nem. Mindezek ellenére a gimnázium több tanára is vállalta októberben a polgári engedetlenséget.

Az akció után volt a következő, immáron harmadik találkozásra a tankerület igazgatójával, aki a tiltakozó tanárokat szóbeli figyelmeztetésben részesítette. Legeza Éva szerint a tankerületi igazgató kijelentette, hogy nem akar senkit kirúgni, és próbál mindkét fél számára megfelelő megoldást találni.

„Országos szinten lehetne akár minta is az ő hozzáállása” – fogalmazott a történelemtanár. Hozzátette, becsülendő, hogy a tankerületi igazgató személyesen vállalta a találkozást.

Nos, információink szerint hamarosan végleg leteszi a krétát a tankervezető.

Hogy ki jön utána? Információink szerint Rusvai Károly érkezik a helyére. Többek szerint is már “betanulni” jár be a tankerülethez.

Rusvai jelenleg a Fiumei úti iskola igazgatója, egyben fideszes önkormányzati képviselő, úgyhogy az ajánlólevele kiválónak tűnik.

Nyitóképünkön Rusvai Károly (jobbra) Navracsics Tiborral.

Fotó: Rusvai Károly Facebook

Kapcsolódó cikkek