Szolnok, az eszpresszók, cukrászdák és éttermek városa – volt

Megosztás

Vajon ki emlékszik még a Muskátli espressóra? Nem csodálkozhatunk rajta, hogy ma már csak kevesen tudják, hol volt ez, hiszen ma már ez épület sincs meg, amiben üzemelt. Szolnokon szinte 300 méterenként volt valamilyen vendéglátóhely. Ma már nagyítóval kell keresni ilyet.

Szolnok süllyedését mi sem bizonyítja jobban, hogy az egykor virágzó vendéglátásnak ma már bottal üthetjük a nyomát. Ma alig találni olyan éttermet, ahova be lehet térni, eszpresszóról vagy cukrászdáról nem is beszélve.

Soroljuk? Pelikán, Alföldi, Kis Tisza, Gösser, Kassai, Aranylakat, Múzeum.

Ebből talán egyedül már csak a Kis Tisza van meg, de az sem üzemel.

Szív meghasad: a Tisza Szálló kerthelyisége egykoron

Éttermek, amik ma már nem léteznek. És a lista korántsem teljes, hiszen a mi emlékezetünk is véges. Mond valamit az olvasónak a Bástya étterem? Igen ott volt, ahol most a Zagyva cukrászda van a Tallinnon. Ott volt a Thomas bár is.

De a vasútállomás épületében is működött étterem, sőt, az egykori Nemzeti Szálló alatt is, mégpedig kettő is: Expressz gyorsétkezde és Nemzeti étterem. A mai Marcipán helyén volt a Kunsági étterem. A ligeti strandon a Napfény étterem.

Ha a Kedves Olvasó még tudná folytatni a sort, tegye meg hozzászólásban, nosztalgiázzunk együtt!

Ah, micsoda fotó! A Tiszaligetben készült. Fotó: Fekete István
Szolnok, Tiszaliget egy Li-2 repülőgéppel (HA-LIP)
(saját felvétel, 1978)

És akkor ott vannak, pontosabban voltak az eszpresszók, cukrászdák. Na, itt még jobban kell kapaszkodni, ha fel akarja sorolni az ember azokat a helyeket, amik zömének ma már nyoma sincs. 

Délibáb eszpresszó, aminek helyén most kreatív bolt van, korábban a Magenta létezett benne a Fehér Kereszt patikával szembeni sarkon. Vagy a Tiszavirág, aminek a helyén most a Budapest Bank van, megvan még az emlékekben? Vagy ott, ahol most a Boldog Sándor István körúton a Háda van? Igen, Rétes presszó! Ezek sorába illik a már említett Muskátli espressó is, ha jól olvastuk a fotóról a nevét. Vagy a Sport cukrászda, aminek helyén most az Unicredit bank épülete áll.  Éva presszó a Várkonyi térről…

Ha jól böngésztük, akkor ez volt a Muskátli espressó

És akkor a kocsmákról már ne is beszéljünk! Nyezega, 6-os, Netovább satöbbi, satöbbi.

Kismillió hely, amik ma már nincsenek. Szolnokon mintha leoltották volna a villanyt, ami nem lehet véletlen.

Ha emlékszik még több régi szórakozóhelyre Szolnokról, írja meg hozzászólásban!

Fotók: Szolnok a múltban, Kósa Károly, Régi képek Szolnokról, Ilyen is volt Szolnok Facebook

Nyitóképünkön: a volt Aranylakat 1970-ben

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor

Kapcsolódó cikkek