Volt egyszer egy pezsgő (?) szállodai élet Szolnokon

Megosztás

Vajon régebben volt, vagy most van pezsgőbb szállodai élet Szolnokon? Mintha régen sokkal meghatározóbb szállodai forgalom lett volna a mainál Szolnokon. Volt egy közismert Tisza Szálló, volt egy Hotel Pelikán, volt egy Touring Hotel. Előbbi kettőben látványosan mozgalmas volt az élet, talán sokan még a Pelikánban az élő cigányzenére is emlékeznek. Sőt, létezett valaha egy kemping is a Tiszaligetben…

Szinte naponta hallani, hogy Budapesten hol és milyen extra szállodák épülnek. Szolnokról ugyanezt nem lehet elmondani. Igaz, Szolnok a magyar fővároshoz képest csendes kis falunak tűnik, nem véletlen, hogy nem sürgölődnek daruk az épülő szálláshelyek fölött. Merthogy nem is épülnek igazából.

Ma Szolnok mintha kikerült volna az idegenforgalom vérkeringéséből. Turizmusa korántsem egetverő. Jól tükrözi ezt a város szállodai élete, pezsgése.

A Tisza Szálló ugyan még működik, de alapos takaréklángon. Mozgalom is indult annak érdekében, hogy mentsék meg, de a piac nem szociális intézmény. Bár manapság minden lehet eladó, ha nincs rá kellő akarat és pénz, bizony feleslegesnek bizonyulhat minden mozgalom. Ha nincs befektető, aki ebben pénzt lát, akkor hamvába holt minden akarat.

De mondunk rosszabbat is! A Nemzeti Szálló ma évek óta a belvárosban várja sorsa jobbra fordulását. Még jó, hogy annak idején alaposan megépítették, így még nincs összedőlő állapotban. 1971-ben fogadott utoljára szállóvendégeket… Ezt is meg lehetne menteni ám!

A Hotel Pelikán hiába van a belvárosban, ma már különböző szolgáltatásoknak és vélhetően zömmel munkásszállónak ad helyet. Régen még cigányzene szólt a nagy forgalmú éttermében, ma már ennek a helyére is kevesen emlékeznek.

A volt Touring Hotel szintén megvan még, de nincs már meg a ligetben a hatalmas kemping, igaz, a volt motel jelenleg szépen felújítva apartman panzióként működik.

Ami intézmények szállodai helyként működnek, kisebb egységek, leginkább mintha üzletemberek fogadására rendezkedtek volna be.

Ez érthető is, hiszen a város és létező szállóhelyeinek parkolóit nem töltik meg utazási irodák emeletes buszai, amikből külföldi turisták szállnak ki.

Ami fejlesztés ezen a téren látható, az a most épülő Tiszakavics a Vizpart körúton. Hogy ez mennyire teszi vonzóvá Szolnokot, nem lehet, csak sejteni, hiszen úgy tudni, leginkább sportolóknak biztosítana majd szállást.

Nyitóképünkön: A Hotel Pelikán, erkélyein a kiteregetett ruhákkal…

Kapcsolódó cikkek