Kitüntették Medgyessy és Gyurcsány jogerősen elítélt államtitkárát

Megosztás

Az egykoron előzetes fogvatartást is megjárt Benedek Fülöp a hétvégén Mezőtúron megrendezett megyei vadásznapon jeles kitüntetésben részesült érdemei elismeréséül.

Vadásznapot rendeztek Mezőtúron. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei vadásznapok igazi élmény a vadászok számára. Ezeknek a különleges napoknak a sorát erősíti a mezőtúri is, amelynek résztvevőit egyebek mellett Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának országos alelnöke, valamint Benedek Fülöp, az Országos Magyar Vadászati Védegylet Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei örökös elnöke köszöntötte.

A város, ahogy Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke és Uzsoki János, a Fekete István Vadásztársaság elnöke tartja, soha nem fordult el a vadászoktól. Uzsoki János, aki egyébként nagy tiszteletben álló olimpikonja a városnak, hozzátette, Mezőtúron volt olyan idő, hogy nem volt olyan család, akinek ne lett volna egy-egy rokona a vadászok között. Büszkék arra, hogy a régi öregek képesek voltak egyben tartani 117 vadászt, akik 34 000 hektáron gazdálkodva, a megye egyik legnagyobb társaságát működtették.

Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának alelnöke kiemelte, hogy a tavaszi és a nyári utód- és fiókanevelés mind a vadászható, mind pedig a védett madár és emlős fauna vonatkozásában sikeres volt. Az őzbak vadászata ugyan a tavaszi hetekben döntő többségében lezajlott, de az üzekedés, azért, ha mennyiségében nem is, de a vadászati színvonalában messze kimagaslik.

Maga a „Nimród” érem státusz, az Országos Magyar Vadászati Védegylet adományozza. A szervezet felépítése egyébként prezidenciális, tehát, csak a társaságok elnökei, majd azok közül megválasztott megyei elnökökből épülhet fel. Így biztosított a megfelelő szakmai színvonal és a megfelelő szakmai háttér és vele a társadalmi elismerés, elfogadás.

E díjat 2023-ban, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében a következők vehették át:

  • Csontos Gyula, a Dózsa Vadásztársaság elnöke
  • Herczeg János, a Kisújszállási Petőfi Vadásztársaság elnöke
  • Posztumusz díjban részesült Molnár Mihály Máté, a Mesterszállási Mester Vadásztársaság elnöke
  • Takács András, aki 40 év és 4 hónapig dolgozott hivatásos vadászként.
  • Uzsoki János olimpikon, a Fekete István Vadásztársaság elnöke
  • A megye vadgazdálkodásában figyelemreméltó teljesítménye miatt, gróf Nádasdy Ferenc emlékplakettet vehetett át a Jászfényszarui Jász Vadásztársaság.

Az Országos Magyar Vadászkamara kamarai aranyérmet ítélt meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet korábbi elnökének, Benedek Fülöpnek, aki az országban a leghosszabb ideig töltött be szövetségi vármegyei elnöki posztot.

Kovács Sándor, az OMVK sportvadász tagozatának országos alelnöke kiemelte, hogy Benedek Fülöp szakmai kompetenciái és kapcsolatteremtő képessége miatt a megye vadgazdálkodását minden tekintetben támogatta s országos választmányi elnökként az egész ország vadgazdálkodását is kiemelkedően segítette. Vonatkozott ez az apróvaddal dolgozó társaságoktól, a nagyvadas társaságokra is. 

– Kiváló vadászembert ismerünk személyében, aki ma is motorja a vármegye vadászati életének, miközben szakmai tapasztalatai, kapcsolatai révén továbbra is az ország agrárszektorában fontos és hangsúlyos szereplője az ágazatnak- emelte ki Benedekről Kovács.

Benedek Fülöp, az Agro Jager News érdeklődésére összefoglalta, hogy az apróvad számára kedvezően alakult a 2023/2024-es vadászati esztendő. E mellé azonban pontos, fegyelmezett, szakszerű vadgazdálkodást kell állítani. Megkerülhetetlen a dúvadkontroll, amelyet nap nap után fáradhatatlanul végre kell hajtani. Ennek a hozadékát azonban nem lehet kizárólagosan csak a vadgazdálkodás teljesítményére szűkíteni. Látni kell, hogy a vadgazdálkodás sikere magában foglalja például a természetvédelem eredményeit is. Ki kell jelenteni, hogy a dúvadkontroll hatása kiterjedt és jelentős. Hatása összetett és sokszorosa annál, amit a terítékekben lehet mérni.

Az elnöki főtanácsadó rámutatott, hogy a kihívások mellett a vadgazdálkodás előtt széles távlatok nyílhatnak meg. Az ágazatban ugyanis jelentős potenciál rejlik, amit felkészült, átgondolt és strukturált folyamatokkal nem csak szabályozni, de növekedési pályára is lehet állítani. Ehhez azonban megfelelően átgondolt, nyugodt és szakmai alapokra épített folyamatokat kell elindítani.

Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke kiemelte, hogy trófeakiállítás, kutyashow, különféle bemutatók színesítették a programot. Ezek szervezése sok időt vett igénybe, de nemcsak a város számára jelentett újdonságot, hanem a vadásznapi résztvevők is  hasznos tapasztalatokat szerezhettek. Huszonkét vadásztársaság 40 ételt főzött és sütött – tette hozzá Uzsoki János.

Az esemény különlegessége volt, hogy a szolnoki Kiss József 86. Helikopterdandár katonái légfegyvereket vittek a kiállításra, amikkel a katonák felügyelete mellett célba is lőhettek a látogatók. A lőfegyverek megismeréséhez talán mindig is a legjobb eszközök között szerepelt a légfegyver. Egy-egy nebuló már kifejezetten jól célzott s nem titkolt célja Uzsoki Jánosnak, hogy minél több gyermek sportoljon a városban s ha közülük akad egy-egy fiatal, akiben több is rejtőzhet, azt támogatni tudják.

Sándor János Vilmos, a Peres-Marázi Gazdák Vadásztársaság elnöke leszögezte, hogy a siker az összefogásban rejlik. A vármegye összefogott és a város polgármestere, az országgyűlési képviselő, a kamara és a szövetség mind egységesen állt oda, amikor Mezőtúr vadásztársaságai felsorakoztak. Nehéz lenne mindenkit felsorolni, de hozzátette a Zala vármegyei vadászok fáradságát, akik szarvashússal érkeztek.

Mint ismert, 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla – helyben hagyva a Heves Megyei Bíróság 2009-ben hozott ítéletét – jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és 3 millió forint pénzbüntetésre ítélte egy pákozdi ingatlanügylet során elkövetett hivatali visszaélés miatt Benedek Fülöpöt, az agrártárca volt szakállamtitkárát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettesét.

Képünkön Benedek Fülöp átveszielismerését.

Forrás: agrojager.hu/Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Fotó: Dr. Szilágyi Gergely PhD

Kapcsolódó cikkek