A helikopterdandár állománya és két H145-öse kiválóan vizsgázott Szlovéniában

Megosztás

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár két H145-ös helikoptere segítette a mentést az árvíz sújtotta Szlovéniában. Bali Tamás ezredes, a szolnoki alakulat, egyben a szlovéniai művelet parancsnoka az elismerés hangján beszélt a magyar katonák eddigi tevékenységéről.

A múlt hétvégén Szlovéniában átszakadtak a gátak és nagy területeket öntött el a víz. A szlovénok azonnali helikopteres segítséget kértek, először miniszteriális szinten, majd a NATO katasztrófavédelmi riasztási rendszerén keresztül. A szolnoki helikopterdandár azonnal elkezdte a két H145-ös helikopter áttelepülésének szervezését. Ekkor még nem lehetett pontosan tudni, hogy embereket kell mentenünk a vízből, házakról, vagy pedig egyéb, más jellegű segítséget nyújtani.

Augusztus 6-án, vasárnap 11 órakor kezdődött a szervezés, 18 órakor már fel is szállt a két H145-ös és áttelepült Nagykanizsára. Ilyen feladat esetén egy helikopteren két pilóta, egy fedélzeti rendszerkezelő, illetve egy életmentő deszantos tartózkodik, tehát négyfős a személyzet, így a dandártól nyolcan repültek át. Ezt követte az úgynevezett földi lépcső, a repülőműszakiak és a töltőgépjármű személyzetének áttelepülése – ekkor összesen 14 katona érkezett Szolnokról Nagykanizsára. Vasárnap este 8 órakor készenlétet jelentettek, másnap reggel kezdődött a művelet.

Hétfő reggel 8 órakor elindultak a helikopterek Slovenj Gradec repülőterére. A szlovénok itt alakították ki a mentéskoordináló központjukat. Ide szálltak le a gépek és kapták meg a feladataikat, ide repültek át minden reggel Magyarországról. A szlovénok úgy szervezték meg a katasztrófaelhárítás logisztikáját, hogy Slovenj Gradec repülőterére juttatnak el kenyeret, tartós élelmiszert, gyógyszert, mindent, ami szállításra vár. A szolnokiak felpakolták és a megadott koordináták alapján elvitték az emberekhez.

De vajon embereket kellett-e menteniük?

Igen, két alkalommal történt, hogy egy-egy idősebb embert kellett kórházba szállítani a kísérőjükkel, mert azonnali segítségre szorultak. Mindketten olyan, vízzel elzárt területen tartózkodtak, ahová még hajóval, csónakkal sem lehetett eljutni. Megvadult, zúgó patakok zárták el őket, lehetetlen volt azokon átkelni. Illetve mentettek egy nőt is, akinek elindult a szülése, úgyhogy őt nagyon gyorsan kellett kiemelni és kórházba vinni.

És vajon hogyan vizsgázott a két H145-ös helikopter?

Kiválóan. Ezek a gépek olyan felszereltségűek, hogy nincs olyan igény, például a személymentés terén, amit ne tudnának kielégíteni velük. A szolnokiaknak most zajlott le a H145-ösök éles tesztje, és nem tapasztaltak olyan problémát, ami akadályozta volna a munkát.

Forrás: honvédelem.hu

Kapcsolódó cikkek