Ősztől ismét lehet nyugdíj mellett munkát vállalni a közszférában engedély nélkül

Megosztás

A legfrissebb kormányrendelet szerint a háborús veszélyhelyzetre való tekintettel egy évig nem kell alkalmazni a szabályt, amely szerint szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát – jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ez a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, kormánytisztviselőkre, politikai szolgálatban állókra, egészségügyi, rendészeti, honvédelmi, bírói, ügyészi jogviszonyban állókra vonatkozik.

A kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók 2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig a felsorolt jogviszonyokban állók közül azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték, feltéve, hogy a jogviszonyra irányadó jogszabály a nyugdíjasként történő foglalkoztatást lehetővé teszi. Szeptembertől a kezdőnaptól számított egy évig érvényes az új szabály.

A rendeletet a kormány a háborús helyzetre hivatkozva hozta, és az „a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló 2022. évi VI. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti”.

Kapcsolódó cikkek