A város, ami tízmilliárdokat kap fejlesztésekre 

Megosztás

Régen várt beruházások indulhatnak el Debrecenben. A cívis város tavasszal már eddig is mintegy 174 és fél milliárd forint kormányzati támogatást kapott csak a 2023. és 2026. közötti évekre, amihez most hozzácsaptak még 112 milliárdot! Ezzel kilenc felfüggesztett projekt kapott ismét zöld utat. Szolnokon nem mondható mindez el.

Miközben Szolnokon egymást érték, érik a láthatóan pénztelenséget tükröző beruházások, lásd MÁV Strand, színház, várkapu és a ligeti strand átadásának jelentős csúszása, nem is beszélve a több mint tíz éve ígérgetett citromsavgyárról, Debrecenben sorra jelentették be a hatalmasabbnál hatalmasabb beruházásokat.

Most a megyei napilap arról számolt be, hogy milyen jelentős fejlesztésekre kapott Debrecen állami tízmilliárdokat. 

A mintegy 174 és fél milliárd forint kormányzati támogatásból Debrecen 2023. és 2026. között fejleszthet. Az első a város víziközmű-infrastruktúra fejlesztését foglalja magában 108,797 milliárd forint értékben. Mint köztudott, Szolnokon ezzel a területtel évek óta kínlódnak. A város vezetékhálózata itt is elavult, egyre másra törnek el a vízcsövek. 

A második kormányhatározat az Északnyugati Gazdasági Övezet vasúti infrastruktúra-fejlesztéséről szól, melynek összértéke legfeljebb 65,68 milliárd forint. Szolnokon, mint szintén ismert, a vasútállomás felújítására sem futja.

Július 19-én aztán újabb kormányhatározat jelent meg, melynek értelmében további 112,198 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Debrecenbe. Ezek jelentős része a közlekedésfejlesztésre koncentrál. Mint ismert, Szolnokon szintén évtizedek óta vágyott egy második belvárosi Tisza-híd, a Csáklya utcai megépítése, ami ugyancsak pénztelenség miatt húzódik.

Debrecenben a tízmilliárdos fejlesztések mind azt a célt szolgálják, hogy Debrecen Magyarország vezető vidéki gazdasági nagyhatalma legyen.

Másik szempont volt, hogy olyan fejlesztések legyenek, amelyek hasznosak a debreceni gazdasági és ipari tevékenységek számára és hogy még élhetőbbé tegyék Debrecent.

Forrás: haon.hu

Fotó: debrecen.hu

Kapcsolódó cikkek