Máris vonják vissza az orvos díszpolgári címét!

Megosztás

Az Agóra Szolnoki Közéleti Egyesület arra szólította fel Szolnok önkormányzatát, hogy azonnal vonják vissza a hálapénz elfogadásával gyanúsított orvos díszpolgári címét.

A szolnoki egyesület idézi a díszpolgári cím adományozásának szabályozását. Ezek szerint a Szolnok díszpolgári cím annak adható, aki országos, nemzetközi hírnévre, megbecsülésre tett szert és a cím viselésével Szolnok jó hírnevét öregbíti a város és az ország határain túl.

Idézték azt a paragrafust is, ami szerint a kitüntető díjat vissza lehet vonni, ha arra a kitüntetett érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntetésre különösen az, aki a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjét sértő magatartást tanúsított, akit bűncselekmény elkövetése miatt a bíróság jogerősen elítélt, illetve közügyek gyakorlásától eltiltott.

A kitüntető díj visszavonását az adományozó, valamint az adományozásra javaslatot tevők kezdeményezhetik. A visszavonásról a közgyűlés dönt.

Az egyesület kiemelte, tekintettel arra, hogy a cím visszavonásának nem kizárólagos feltétele a jogerős bírósági ítélet, az eddig rendelkezésre álló információk alapján felkérték Szalay Ferenc polgármestert és a közgyűlést, hogy az arra érdemtelenné vált személytől a korábban adományozott díszpolgári címet haladéktalanul vonják vissza.

Ez a döntés ugyanis szintén Szolnok jó hírnevét öregbíti.

Pókász Endre, a városháza sajtószóvivője a szoljon.hu-nak azt nyilatkozta korábban, hogy a konkrét esetről nem kíván nyilatkozni, nekik meg kell várniuk a bíróság jogerős ítéletét. Majd megemlítette, mikor lehet visszavonni a címet, azt is hozzátéve egyébként, hogy az adományozó, valamint az adományozásra javaslatot tevő kezdeményezheti is kezdeményezheti a cím visszavonását.

Mint ismert, a rendőrség hálapénz elfogadásával gyanúsított meg egy ismert szolnoki orvost, aki a Hetényi kórházból vittek el és állítottak elő.
A megalapozott gyanú szerint az orvos 2023. május 31. és június 20. között a betegeitől hálapénzt fogadott el a kórházban nyújtott ellátásért, annak ellenére, hogy állami egészségügyi jogviszonyban járt el.

A gyanúsítás szerint az orvos összesen 41 alkalommal fogadott el betegeitől pénzt. Kutatás során a nyomozók több mint 37 millió forintot, továbbá közel 10 millió forint értékű valutát, mobiltelefonokat, ékszereket, üres és készpénzt tartalmazó borítékokat foglaltak le.

A felhívás

Az orvos munkaadója viszont nem várta meg a jogerős bírósági ítéletet. Az érintett doktor munkaviszonyát ugyanis azonnali hatállyal megszüntette a Hetényi kórház.

Fotó: police.hu

Kapcsolódó cikkek