Rengeteg bolt tűnt el a Jászkunságból és még nem is láttunk minden rosszat

Megosztás

A felmérés még nem is tér ki az elmúlt egy év történéseire, csak tavaly júniusig vizsgálta a kiskereskedelmi üzletek borzalmas mértékű bezárási hullámát. Jász-Nagykun-Szolnok megye közepesen szerepelt, de így is rengeteg kiskereskedelmi egység megyénkből tűnt el.

Rendre olvashattuk az elmúlt bő egy évben, hogy ezen és azon a helyen, akár nagyobb múltú kiskereskedelmi egységek (vendéglők, kisboltok például) dobták be a törölközőt. Pedig azok még nincsenek is a jelenlegi listán, ugyanis a 2021 június vége és a 2022 június vége közti időszakot vizsgálta a felmérés. Az eredmény elkeserítő. A részleteket a Pénzcentrum osztotta meg.

Gyalay-Korpos Gyula, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének elnöke a Pénzcentrum megkeresésére kifejtette, hogy az okok mindenki számára jól ismertek, ha a boltbezárásokat vizsgáljuk. “Szinte unalomig ismételt egy rakás szektorban, amikor a visszaesés okait próbáljuk megérteni, hogy bizony az energiaárak növekedését nem kerülhették el a boltok tulajdonosai sem.”

Ha valóban sikerül az év végére egyszámjegyű inflációt elérni, az mindenképpen jót tenne. Számításaink szerint ez azt eredményezné, hogy már a következő év elején megállhat ez a durva boltbezárási tendencia, az infláció csökkenése ráadásul fogyasztásnövekedést is eredményezne, és ez lenne az újabb mentőöv mind a kereskedelemnek, mind pedig a vendéglátásnak

– fogalmazott a MBSZ elnöke lapunknak.

Ezekből a megyékből tűnt el a legtöbb bolt

Megyei szinten tavaly nyári (2022. június 30.) adatok állnak rendelkezésre, ezekből pedig az derült ki, hogy az egy évvel korábbihoz képest Budapesten 5,5 százalékkal kevesebb kiskereskedelmi üzlet működött. Visszaesést tekintve a második Tolna megye mínusz 4,1 százalékkal, Hajdú-Biharban pedig 3,2 százalékkal csökkent összességében a boltok száma.

Növekedést egyetlen megyében sem regisztráltak, Szabolcsban már annak is örülhetnek, hogy a kiskereskedelmi üzletek mindössze 0,8 százaléka húzta le a rolót 2021 júniusa és 2022 júniusa között. Vasban és Fejérben is 2 százalék alatti volt a visszaesés mértéke.

Viszont ez alatt az idő alatt eltűnt az élelmiszerboltok majdnem 8 százaléka, a szakosodott élelmiszerüzletek és a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletek esetében pedig 10 százalék körüli a visszaesés. Mindenhol.

Kapcsolódó cikkek