Bátonyterenyei akkumulátorgyár: 1600 tonnányi illegális hulladék

Megosztás

Újabb, közel 50 millió forintos büntetést kapott a bátonyterenyei akkumulátorgyár. Az cég ezt hulladékgazdálkodási bírságként kapta, mert tavaly az egyes hulladéktípusokból a megengedettnél nagyjából 1600 tonnával többet gyűjtött és hasznosított, írja az MTI.

A hely a Nógrád Megyei Kormányhivatal szerint visszaeső jogsértő, eddig összesen ötször büntették már meg, legutóbb májusban szabtak ki rá 31 millió forintos bírságot. Eddig összesen nagyjából 100 millió forintos bírságot kaptak. Ha így folytatják, a helyet végül elméletben be is zárhatják.

Ez az az üzem, ahol az Átlátszó szerint még a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek, amikor oda kivonultak. A lap szerint a kormányhivatalnokok erős oldószerszagot éreztek, és magukon bőr- és nyálkahártya irritációt is tapasztaltak. Viccesen meg is jegyezhetnénk, hogy nehezen fognak tudni úgy bírságolni, ha az összes kolléga rosszul lesz egy ellenőrzés során, de sajnos ez csak a helyzet súlyosságát és veszélyességét mutatja.

2021-ben megnyitott üzemben elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait dolgozzák fel, a telephely kapacitása évi 28 ezer tonna, és a felépítésére költött 9,3 milliárd forintból 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a kormány.

A gyárat működtető SungEel Hitech Hungary Kft. nevű dél-koreai cégnek Szigetszentmiklóson is van akkumulátorfeldolgozó üzeme, ahol pedig az Átlátszó szerint rákkeltő anyagokkal veszélyeztették az ott dolgozók és a környéken élők egészségét.

Forrás:Telex.hu

Kapcsolódó cikkek