A Hit Gyülekezete is kért és kapott is valamit Cegléden

Megosztás

Továbbra sem kérnek térítési díjat a bölcsődei ellátásért, bővítik a város térfigyelő kamera rendszerét, 65 millió forint visszatérítendő támogatást nyújtanak a ceglédi kézilabda klub részére és 34 parkolót alakítanak ki a Köztársaság úton. Soron következő ülését tartotta Cegléd önkormányzati képviselő-testülete.

Ezúttal is lakossági félórával vette kezdetét az önkormányzat Képviselő-testületének minapi ülése. Felmerült kamerák kihelyezésének kérdése az ugyeri városrészen. Válaszul elhangzott: a folyamat elindult, az ülésen már két kamera kihelyezéséről is döntenek, emellett folyamatos az egyeztetés a rendőrséggel; az ő javaslataikat is figyelembe veszik a kamerák kihelyezésénél. Szó esett a közbiztonsági helyzetről is, amivel kapcsolatban rendszeressé tennék a pár hete megtartott közbiztonsági fórumot az Ugyerben.

Az ülésen döntöttek, hogy továbbra sem kérnek térítési díjat a bölcsődei ellátásért. Azzal, hogy a bölcsődei térítési díjat (3.475 Ft/nap/fő) az önkormányzat átvállalja, ezzel is segítik a ceglédi családokat – hangzott el az ülésen. Ez a vállalás körülbelül 114 millió forint kiadást jelent a városnak.

Emelkednek viszont a köztemetői díjak – ezek felülvizsgálata is a képviselők előtt volt az ülésen. A szolgáltató kérésének megfelelően történt emelés.

Módosult az egyházakat érintő törvény. Így most már az egyházi fenntartók, oktatási-köznevelési intézmény esetében kérhetik az épület ingyenes átvételét. A ceglédi önkormányzathoz is érkeztek ilyen kérelmek. A református egyház a Báthory és Posta utcai óvoda, valamint a Török János Iskola; a Hit Gyülekezete az Örkényi úti Iskola és a hozzá tartozó területek ingyenes átadását kéri. Utóbbinál az iskola területén lévő óvodai csoportszoba kivételével. A testület megszavazta a kérelmeket.

Bővítik a város térfigyelőkamera-rendszerét és az ugyeri városrész területén két kamera létesítéséről döntöttek. Emellett javasolják, hogy a testület a következő ülésén tűzze napirendre további térfigyelő kamerák elhelyezésének tervét.

65 millió forint visszatérítendő támogatást nyújt a város a ceglédi kézilabda klub részére, legkésőbb október 30-i visszafizetéssel, a sportkeret terhére.

Nővérképzési pályázati keret létrehozására tett önálló képviselői javaslatot László Ágnes. A támogatási rendszer lényege, hogy Cegléd minden évben meghatározott számú tanulónak havi ösztöndíjat ajánl fel pályázat útján szakmája elsajátítására, mely után vállalja, hogy a meghatározott időtartalmat a Toldy Ferenc Kórház alkalmazásában tölti le munkavállalóként. A képviselők megszavazták a javaslatot, azzal a kiegészítéssel, hogy az ápolói ösztöndíjjal kapcsolatban a kórház és a Török János Iskola mellett a Gyerekjóléti Központtal is folytassanak a témában egyeztetéseket.

A Czigle frakció is önálló képviselői indítványt nyújtott be, zajvédő eszközök telepítésének lehetőségéről a Köztársaság utcai labdázóknál. A testület végül arról döntött, hogy felkéri a hivatalt a Köztársaság úti labdázók zajhatás-csökkentését célzó lehetőségeinek felülvizsgálatára; illetve arra, hogy amennyiben lehetséges a zajhatás csökkentése, akkor a szükséges akusztikai hatásvizsgálatot készíttesse el és a beruházáshoz szükséges költségvetést állítsa össze.

Döntöttek a képviselők arról is, hogy a Köztársaság utca (Vitéz utca – Táncsics Mihály utca közötti) szakaszán 34 parkolót alakít ki a város, a megvalósításhoz pedig 24 millió forint + ÁFA keretösszeget biztosít.

Az ülés végén tájékoztatást kaptak a képviselők az önkormányzat peres ügyeiről, így a labdázók ügyéről is. A várost képviselő ügyvéd részletes tájékoztatást adott a perről és arról is beszélt, miért lehet eredményes a város fellebbezése. Az alaptörvényben szereplő jogok – vagyis a nyugodt pihenéshez valamint a sportoláshoz, kikapcsolódáshoz való jogok – ütköztetése elmaradt ugyanis. Az ülésen az is elhangzott: bíznak abban, hogy a fellebbezés eredményre fog vezetni.

Forrás: cegléd.hu

Fotó: Szokolai Attila

Kapcsolódó cikkek