Lemondott a csalás miatt elítélt fideszes polgármester… de az időközi választáson ismét indulni akar

Megosztás

A hölgy nem igazán arra költötte a megnyert állami támogatást, amire kellett volna. Tát Margit ennek ellenére az időközi választáson ismét megméretné magát, bár jogerős ítéletben marasztalták el költségvetési csalás miatt. Ha megválasztják, az is kiállít egy bizonyítványt a településről.

Benyújtotta lemondását Tát Margit (Fidesz-KDNP), a Békés megyei Méhkerék polgármestere. A kétezres lélekszámú békési település vezetője azt írta, a község vezetése mellett hétfőn lemond a román nemzetiségi önkormányzatban betöltött elnöki tisztségéről is.

A Méhkereket 2010 óta vezető politikust a Gyulai Törvényszék mint másodfokú bíróság február 9-én jogerős ítéletben

költségvetési csalás bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt felfüggesztett börtönbüntetésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Tát Margit a büntetőügy elsőrendű vádlottjaként 2012-ben a gyermekkorúak és fiatalkorúak áldozattá és bűnelkövetővé válásának megelőzése érdekében meghirdetett állami támogatásra nyújtott be pályázatot, a vissza nem térítendő támogatást azonban nem az engedélyezett felhasználási célra fordította. A projekt színlelt lebonyolítása érdekében különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal, illetve magánszemélyekkel kötött színlelt megállapodásokat, amelyben hét másik vádlott is részt vett.

A vádlottak 2013 szeptembere és 2015 októbere között a költségvetést körülbelül 31 millió forinttal károsították meg. Ebből az összegből iskolai bűnmegelőzési programot kellett volna megvalósítani évekkel ezelőtt, ami azonban elmaradt, mindössze egy kétnapos, tanároknak szóló tréning zajlott le.

Az MTI információi szerint Tát Margit polgármester-jelöltként újra elindul az időközi, várhatóan nyár végén vagy ősz elején megrendezett időközi választáson. Tát Margit 2019-ben annak ellenére nyerte meg nagy fölénnyel – a szavazatok 60 százalékával – az önkormányzat választást, hogy akkor már tudni lehetett arról, mivel vádolják.

(Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek