Nyolcvanéves lett Balázs Péter

Megosztás

Jeles személyiségeket köszönthetett a hétvégén Szolnok. Szombaton Fazekas Magdolna, a művésztelep rangidős művésze ünnepelte 90. születésnapját, vasárnap pedig Balázs Péter lett 80 éves.

Míg Fazekas körül nem voltak politikai hullámok, addig a szolnoki Szigligeti Színházat 14 évig vezető Balázs Péter körül nemcsak hullámok, de viharok is voltak. 

Már a kinevezése sem volt zökkenőmentes. A Magyar Színházi Társaság például nyílt levélben kérte a polgármestert, hogy ne nevezze ki “nem sportszerű versenyben” Balázs Pétert a teátrum élére.

A fideszes városvezetés azonban ragaszkodott a személyéhez. Lényegében a fideszes kultúrharc első győztesének nevezhető Balázs.

Mint a hvg.hu írta, ez a színház volt az, amely elsőként lett a Fidesz kultúrharcának bástyája: a várost már tizenöt éve, még ma is vezető Szalay Ferenc 2007-ben a szakma javaslata, majd heves rosszallása ellenére Balázs Pétert nevezte ki a színház élére, miután először visszavonták a pályázatot, mert a szakma által támogatott Rátóti Zoltán visszalépett. Másodszorra viszont a neves indulókkal szemben meghívták, majd minden tiltakozás ellenére ki is nevezték Balázs Pétert.

Balázs Péter aztán ezt meg is hálálta. Balázs igazgatói tisztsége alatt soha nem titkolta politikai hovatartozását: nyíltan beszállt a szolnoki és a budapesti második kerületi Fidesz melletti kampányba is, az SZFE átalakítása kapcsán a kormányról nyilatkozott magasztalóan, az SZFE polgárságáról pedig elítélően, de aláírta azt a nyílt levelet is, amely megköszönte a kormánynak az egyetem átalakítását.

Ő volt az is, aki röhejesen híressé vált videóban ajnározta Kállai Mária országgyűlési képviselőt. Ő volt az is, aki a karcagi lakosként a fővárosban induló Varga Mihály pénzügyminiszter mellett korteskedett.

Tizennégy évnyi regnálásáról még Orbán Viktor kormányfő is megemlékezett. Utódja, Barabás Botond sem kevésbé fideszes kötődésű, mint elődje volt.

Streamable Video

Watch this video on Streamable.

Kapcsolódó cikkek