A kormány megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát

Megosztás

A köznevelési törvény módosításával megszüntetné a kormány a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, és elvennék a tantestületek jogainak egy részét is. A pedagógus-szakszervezetek szerint a lépés rendkívül hátrányos következményekkel járna a tanárokra nézve.

Az RTL Híradó beszámolója szerint a közalkalmazotti jogviszony helyett úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt hoznának létre. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke szerint a rendelkezés a gyakorlatban:

“teljesen új jogállást hoz létre, sem a közalkalmazotti törvény, sem a munka törvénykönyve alá nem tartoznak majd, rengeteg kérdéskörben hátrány éri a pedagógus kollégákat, például a felmentési idő kérdésében, a fegyelmi kérdéskörben. 

„Tehát látszik az, hogy fegyelmezni akarják, meg akarják félemlíteni, meg akarják fosztani a jogaiktól a tanárokat” – szögezte le a PSZ alelnöke. 

A közalkalmazotti jogviszonyon kívül a tantestületek jogköreit is csorbítaná kormány legújabb javaslata. A javasolt változtatások értelmében ugyanis az igazgató vagy az iskolafenntartó dönthetne a tantestület helyett a Szervezeti és Működési Szabályzatról, a pedagógiai programokról, az éves munkatervről, de még a tanulók fegyelmi ügyeiről is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például a nyári vakáció kezdetét is későbbre tolhatják anélkül, hogy az adott tantestületet meg kellene kérdezniük erről. 

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint a tervezet a pedagógusokra, a diákokra és a szülőkre nézve is „elképesztően hátrányos” rendelkezéseket tartalmaz.

“Ha ezt bevezetik, sokkal rosszabb helyzet áll elő mind az iskolai demokrácia, autonómia kérdésében, mind pedig munkajogi vonatkozásban” – vázolta az ügyvivő. 

A Híradó kérdésére most a Belügyminisztérium azt írta, a publikált tervezet hónapokig tartó előkészítését a pedagógusok körében végzett online és a köznevelésről tartott konzultációk előzték meg. A szakszervezetek viszont azt mondták az RTL-nek, hogy a kormány velük egyáltalán nem egyeztetett ezekről a kérdésekről. A köznevelési államtitkár két napja tartott tájékoztatót a pedagógus-szakszervezeteknek, de egyeztetés – a szakszervezetek szerint – ott sem volt.

Forrás: Index.hu, RTL Híradó

Kapcsolódó cikkek