Finnországnak nincs miről tárgyalnia a Fidesszel

Megosztás

A finn parlament külügyi bizottságának alelnöke, Erkki Tuomioja nem a magyar parlament, hanem a Fidesz-frakció látogatásának tekinti a Hende Csaba vezette fideszes képviselőcsoport közelgő helsinki látogatását, ami szerinte Orbán Viktor belpolitikai játszmájáról szól. 

“Finnországnak nincs miről tárgyalnia, nincs mit magyaráznia a delegációnak” – nyilatkozta a Demokraatti-nak a szociáldemokrata politikus, aki 2000-2007, majd 2011-15 között külügyminiszter volt.

A négyfős kormánypárti képviselőcsoport (melynek Győri Enikő, Németh Zsolt és Schaller Baross Ernő még a tagjai) jövő héten látogat Stockholmba és Helsinkibe. A látogatás oka, hogy bár a Fidesz-frakció a tavaszi ülésszak legelejére ígérte az ígéretek szerint kormány által is támogatott finn és svéd NATO-csatlakozás parlamenti jóváhagyását, a Fidesz februári végi balatonfüredi frakcióülésén „hirtelen kiderült”, hogy a képviselők megosztottak a kérdésben. A tagállamok közül Magyarországon kívül már csak Törökországra nem szavazott eddig a NATO újabb bővítéséről, miután tavaly az ukrán-orosz háború miatt mindkét ország a felvételét kérte.

Kocsis Máté frakcióvezető beszámolója szerint „többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai az elmúlt években durván, alaptalanul, sokszor közönséges módon sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”. A felvetést Szijjártó Péter külügyminiszter is jogosnak nevezte, aki szintén összekötötte a NATO-bővítést a magyar demokrácia és jogállamisággal kapcsolatos bírálatokkal és uniós eljárásokkal:

„Hogyan várnak el gyors, korrekt, fair döntéshozatalt, amikor az elmúlt időszakban folyamatosan arról hallottunk, hogy Magyarországon nincsen demokrácia, hogy Magyarországon a jogállamiságot nem biztosítjuk, hogy nincs médiaszabadság, hogy az igazságszolgáltatásnak nem biztosított a függetlensége?”

Szijjártó szónoki kérdésével összhangban Tuomioja felhívta a figyelmet, hogy a magyar politikai retorikát „erősen áthatják a sérelmek és a bocsánatkérés követelése”.

A volt külügyminiszter szerint a fideszes delegáció nem fogja összekötni a NATO-bővítést az uniós magyar források befagyasztásának kérdésével, és a lapnak szintén nyilatkozó Matti Vanhanen házelnök is azt hangsúlyozta, ahogy a NATO és az EU két külön szervezet, Finn- és Svédország felvétele és az uniós pénzek között nincs összefüggés.

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó cikkek