A Fidesz a kudarcot valló, nem fontos embereit azonnal küldi a levesbe, Jászberényben is így tett

Megosztás

Akkora vereséget szenvedett a kormánypárt Jászberényben az időközi választáson néhány héttel ezelőtt, hogy még a Holdról is látszik. A Fidesz által támogatott “független” jelöltek minden körzetben és a polgármesteri székért vívott harcban is hatalmasat buktak, az összes egyéni körzetet a velük szemben indulók, az “ellenzék” nyerte.

Ennek pedig villámgyorsan következményei lettek a pártnál, itt kudarcot valló emberek csak akkor maradhatnak meg, ha a pártvezetés számára kedves, közeli emberek, mint például Németh Szilárd, aki egyéniben képtelen választást nyerni. A jászberényi Fidesznél azonban teljesen lesöprik a sakktáblát, Pócs János pedig ezzel is próbálja jelezni felfelé és lefelé is, hogy ki az úr a háznál.

„A választók akaratát figyelembe véve kezdeményezem a jászberényi Fidesz-csoport feloszlatását és újjászervezését!” – múlt héten Pócs János, a Fidesz jászsági országgyűlési képviselője és választókerületi elnöke a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormánypártok jászberényi veresége után megújítják a helyi szervezetet. Erről a Szol24 is írt részletesen. A jobbikos Budai Lóránt január közepén kétharmados győzelmet aratott a jászberényi időközi önkormányzati választáson, és mind a tíz egyéni választókörzetben az ellenzék jelöltjei nyertek.

Pócs az oszlatással a felelősséget is némileg eltolta magától, vagy legalábbis megosztotta a helyi szervezet teljes tagságával. Bódi Mátyás elemző szerint a nyilvános bejelentéssel előremenekült a fideszes képviselő, hogy ne az ő irányítása nélkül szivárogjon ki a hír, mert úgy jobban ráégne a vereség.

Emellett azt akarta demonstrálni, hogy továbbra is ő a Fidesz erős embere Jászberényben, és rendet tud tenni.

A Választási Földrajz elemzője a Telexnek azt mondta, hogy a jászberényi időközi választás komoly presztízsveszteség lehet a Fideszen belül Pócsnak, hiszen tavaly áprilisban még a választókerületi központban is jóval több szavazatot kapott, mint az ellenzék jelöltje. Mindezek után érthető, hogy valamit lépnie kellett a mostani vereség után.

Csak az az értelme, hogy valakitől megszabaduljanak

Jászberény mellett Egerben, Derecskén, valamint Budapesten Terézvárosban (VI. kerület), Erzsébetvárosban (VII.), Újbudán (XI.) és Csepelen (XXI.) is feloszlatták a Fidesz helyi szervezetét az elmúlt hónapokban. Könnyen lehet, hogy még más településeken is történt ilyen, csak épp azt nem verték nagy dobra, vagy nem szivárgott ki a nyilvánosságra a híre. Mindezt még szokatlannak sem lehet nevezni, korábban is általában az országgyűlési választások utáni hónapokban oszlatták fel a problémásabb alapszervezeteket.

De mi értelme feloszlatni egy helyi szervezetet, ha aztán rögtön újjá is szervezik? A legegyszerűbben így tudják partvonalra tenni a nem kívánt arcokat és felfrissíteni a tagságot.

A Fidesz Alapszabálya szerint a helyi szervezet feloszlatását a választókerületi elnök (jellemzően a párt egyéni országgyűlési képviselői), az Országos Elnökség (jelenleg: Orbán Viktor, Kubatov Gábor, Kósa Lajos, Németh Szilárd, Gál Kinga) és a területi választmány kezdeményezheti, de a szervezet bármely tagja javasolhatja az Országos Elnökségnek és a területi választmány elnökségének.

A javaslatról a Kövér László vezette Országos Választmány Elnöksége dönt, miután meghallgatta a helyi szervezet elnökét és elnökségi tagjait. Hivatalosan csak akkor oszlathatnak fel egy alapszervezetet, ha törvénysértően működik, „tartósan és súlyosan sérti a Szövetség (azaz a Fidesz) Alapszabályát”, tevékenysége ellentétes a párt programjával, vagy „súlyosan sérti a Szövetség érdekeit, illetve jó hírét”. Ez utóbbi két kategóriát azonban elég tágan lehet értelmezni.

„A feloszlatott helyi szervezet tagjainak tagsági viszonya a feloszlatásról szóló döntés napján megszűnik” – áll a párt Alapszabályában. A feloszlatott helyi szervezet tagjainak tizenöt napon belül tagfelvételi kérelmet kell beadniuk a választókerületi tanácsnál, amiről aztán a választókerületi elnök (Jászberényben Pócs) véleményének kikérésével az Országos Választmány Elnöksége dönt.

Magyarul: a választókerületi elnökök (akiket Orbán nevez ki) megkapták a jogkört, hogy az alapszervezet feloszlatásával kitegyék a pártból a nem kívánt embereket, és ehhez még csak komolyabb indoklásra sincs szükség.

Kapcsolódó cikkek