Egymás után dőlnek ki a fák országszerte, hatalmasak a károk, mindenhol veszélyes, aki teheti, ne kockáztasson – videó

Megosztás

Néhol orkánerejű szél tombol az országban egész nap. Leginkább a Dunántúlon vannak óriási gondok a vasúti és közúti közlekedésben, valamint a legtöbb kárról is onnan érkezik bejelentés, de igazából sehol sem életbiztosítás most járni – még gyalog sem.

Előre várható volt, hogy a rendkívül felázott talaj és a rendkívül erős szél komoly gondokat fog okozni hazánkban szombaton. Ez így is történt. Íme például a Lillafüred Online jelentése és fényképe a Bükkből:

Sorra dőlnek a fák az erős szél miatt Bükkben⚠️ Ha tehetik, ma inkább kerüljék az erdei utakat.”

De országosan is akadozik a vasúti közlekedés, valamint a közutakon is bőven vannak gondok.

Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon.

A legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik viharkárok miatt a katasztrófavédelemhez. A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest második kerületében és Sopronban is egy templom tetejét rongálta meg. A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél. A Nógrád vármegyei Dejtáron egy közlekedő autóra zuhant fa, a jármű két utasának egyike megsérült. Győrött egy iskola szigetelését bontotta meg a szél.

Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek. A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

Mohácson az egyik áruház több méter magas kerítését döntötte ki a szélvihar. (via 444.hu) Íme az erről készült képsorok:

Aki teheti, ma csak a legszükségesebb esetben menjen veszélyes helyekre, ahol a hatalmas szél problémát okozhat.

Kapcsolódó cikkek