Sopánkodik Rákóczifalva fideszes polgármestere, hogy két szék között a földre estek

Megosztás

Feladja a leckét a megugrott energiaárak kezelése Rákóczifalván, ezért keresi a lehetőségeket az önkormányzat az elszabadult energiaárak okozta problémák megoldására, írta a megyei kormánypárti lap.

A cikk megjegyzi, hogy Túróczi Imre polgármester kifejtette, feladja a leckét, hogy nem esnek bele a támogatottak körébe.

A város sajátos helyzetben van, mivel a lakosok száma nem éri el a 10.000 főt, így nem számíthatnak az e feletti létszámú települések számára biztosítható fejlesztésekre, támogatásokra, de mivel 5000 főnél többen laknak Falván, a Magyar Falu Program pályázatainál sem rúghatnak labdába.

Így az idei év energiaköltségeinek hatékony kezeléséhez különféle energetikai fejlesztésekre lenne szükség, bár több épületükön – idősek otthona, sportcsarnok – működik már napelem. De kalkulációik szerint további napelemek telepítéséhez, közvilágítás fejlesztéséhez, hőszivattyúk beállításához 80-100 milliós forrásra lenne szükség.

A polgármester elmondta, ennek megoldása most a legfontosabb feladatuk, de készítenek különféle beadványokat is, próbálnak valamilyen állami támogatást is szerezni. 

 Próbálkoznak tehát azt megvalósítani, amit már évekkel korábban be kellett volna fejezni. Ám a magyar kormánynak fontosabb volt olimpia szervezéséről álmondi, mint a vidéken élők életminőségét javítani. Hiba a magyar falu program, ez még úgy tűnik, nagyon kevés. A magyar kormánynak fontosabb határon túli sportakadémiákat támogatni, itthon meg a falvak, kisebb városok boldoguljanak úgy, ahogy tudnak.

2023-ban a kistelepüléseken kénytelenek lekapcsolni a közvilágítást, összehúzni a nadrágszíjat, mert a magyar kormánynak nem érkeznek az eddig elherdált európai támogatások. Most látszik igazából, hogy mit jelentett valójában Brüsszel megállítása: szegénységet, visszaesést. De sebaj, Rákóczifalván van kiváló Macimúzeum, és megújult a templom orgonája, legyenek ezzel boldogok!

Sőt, van már vármegyénk, benne jól mutató főispánnal, már csak kard hiányzik az oldaláról, meg kacagány a válláról…

Előre megyünk, nem hátra.

Képünkön Túróczi Imre Kállai Mária országgyűlési képviselővel

Kapcsolódó cikkek