1552 és 2023 – avagy győz-e végre az ellenzék?

Megosztás

A közelgő jászberényi választások előtt gondoljuk át kicsit az erőviszonyokat. Legyünk tárgyilagosak és maradjunk a földön: országos szinten jelenleg nincs túl nagy ellenzéki erő az orbáni világrendszerben. 

Ennek ékes bizonyítéka, hogy legutóbb a pesterzsébeti időközi választáson csúfos vereséget szenvedett a baloldal. A voksolást azért kellett kiírni, mert szeptemberben elhunyt Komoróczy László, aki képviselői tisztségét 18 éven keresztül töltötte be az MSZP színeiben. Ha szigorúak vagyunk, majd két évtized baloldali munka ment a kukába.

Az állampárti siker természetesen végigsöpört az országon, hirdetve, hogy nincs jobb a Fidesznél.

És valóban. Hiába élünk egyre rosszabbul és kúsznak az egekben az árak, az egykori fiatal demokraták és a hozzájuk csatlakozott kereszténydemokraták az utóbbi időben úgy 85 százalékban tönkreverték az időközi választásokon az ellenzéket.

Apropó, hol vannak az ellenzékiek? Lényegében sehol.

Aki még él és létezik, próbál helyezkedni. Egymás után lépnek át másik pártba politikusok, gondolván, majd új helyükön jobb lesz a helyzetük. A legnagyobb porszívó a DK, leginkább oda irányulnak most ellenzékiek, de vannak, akik meg onnan lépnek ki.

Az orbáni szalámitaktika eddig láthatóan él és virul, ezért próbálja Gyurcsány összefogdosni az összevissza rohangáló és sopánkodó baloldali politikusokat. Csakhogy egyelőre hiábavalónak tűnik munkája.

Ráadásul nem feltétlenül kell ide a Fidesz sem. Az ellenzékiek gyakran egyedül is elintézik magukat, hiszen többen közülük már nem is mondhatók azoknak. A kormánypárt kilóra veszi meg a volt ellenfeleket, lásd például Volner Jánost vagy Bencsik Jánost, és jutalmazza meg őket zsíros állással.

Helyi szinten ugyanez ment, megy. Ahol az ellenzék 2019-ben győzött önkormányzati szinten, nagyrészt lecsapott az orbáni szisztéma, és akit lehetett, megvásároltak.

Sajnos bőven voltak olyanok, akik elgyengültek, hiszen belátták: jobb ma egy állás jó pénzért, mint a szájtépés a semmiért az ellenzék soraiban.

Jelenleg itt tartunk, nem egészen másfél évvel az európai és önkormányzati választások előtt.

A Fidesz köszöni szépen, elvan a brüsszelezéssel és a szankciózással. A baloldalnak pedig már most kapaszkodnia kell, hogy szemmel látható eredményt érjen el.

Talán bármennyire is hihetetlen, de az ellenzéknek most annyit számít Jászberény, mint a hazának számított Eger vára. 1552-ben Dobó sikerrel védte meg a várat a túlerővel szemben, most, január 15-én ugyanezt kellene megtennie az ellenzéki Budai Lórántnak a Jászság fővárosában.

Ha Budai győz, és ismét polgármester lesz, az ellenzék még reménykedhet. Ha veszít, az Isten óvjon mindenkit.

Elég volt egyszer 150 év török megszállás.

Képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek