Elkészült Abony népdalos könyve

Megosztás

A napokban megjelent az Abonyi népdalok című kötet, amelyben az elmúlt 150 év népzenekutatási eredményeit adják közre. Több mint 100, mára már teljes feledésbe merült helyi népdal és variációik, közel 20 adatközlő énekestől, illetve ismeretlen személyektől.

A legtöbb népdalhoz eredeti archív hangfelvétel is tartozik, amelyeket a kiadvány részeként megjelenő DVD-ROM mellékleten lehet meghallgatni.

Tisztázásra került Kodály Zoltán által a “Sej, Nagyabonyban…” kezdetű dal abonyi eredete, de megismerhetünk számos leírást is a korabeli napilapokból Abony legnagyobb prímásáról, Gudi Farkas Mihályról. A könyv gazdag fotóillusztrációval jelenik meg, amely még közelebb hozza számunkra az egykori Abonyt.

A kötet öt olyan népdalt is tartalmaz, amelyeket nem Abonyban gyűjtöttek a kutatók, azonban a földrajzi közelséget figyelembe véve minden bizonnyal a Pest megyében található Abonyról énekelnek benne. Például így kerülhetett a gyűjteménybe Kenesei Klein Ilona 1909-ben, Rákospalotán dokumentált „Az abonyi templom tornyán kilencet ütött az óra”, Bartók Béla 1918-ban, Újszászon rögzített „Jaj de sáros az abonyi nagy ucca”.

A népdalok zenei rendben kerültek közreadásra, így a népdaloskönyv tudományos, oktatási és általános felhasználásra is alkalmas.

A nyitóképen Csányi Sándor az Abonyi Tarkaborjú Hagyományőrző, Kulturális, Turisztikai Egyesület elnöke és Terék József, népzenész, zeneszerző (forrás: abony.hu)

Kapcsolódó cikkek