A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság változtatna az interneten, belenyúlna a közösségi oldalak szűrésébe is

Megosztás

Úgy tűnik, a jelenlegi gyakorlattal nem elégedett az internet tekintetében az NMHH elnöke. Szabályozzuk ennél jobban az internetet?

„Az online platformok szabályozása során különös figyelmet kell fordítani a gyermekekre” – mondta Koltay András a digitális szakpolitikai kérdések köré szervezett spanyolországi miniszteri találkozón. A részletekről a Hvg számolt be. Koltay a „Creating a safer online environment” című panelbeszélgetésen kifejtette, a prioritások között szerepel például globális közösségimédia-platformok önkényes tartalommoderálásával szembeni védelem, valamint az, hogy a tartalommenedzsmentet végző algoritmusok átláthatóvá váljanak. Ezzel összefüggően, szintén kulcsfontosságú területként szólt a digitális írástudás és a médiaértési központok fejlesztéséről is.

Az NMHH elnöke szerint szükség lenne a szülők számára elérhető felügyeleti és szűrőszoftverekre, illetve azokat az új digitális környezethez kell adaptálni. Emellett a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokat ellenőrizni és tiltani kell, valamint a tisztességtelen reklámok és a gyermekek számára káros online tartalmak szűrését is el kell végezni, a fogyasztásra való ösztönzésüket pedig korlátozni kell.

Koltay szerint a fiatalkorúakra ezeken felül is számos veszély leselkedik az online térben. Ezek ellen igyekszik védekezni a hatóság Internet Hotline tájékoztató és segítségnyújtó szolgálata is, amely kulcsszerepet játszik a kiskorúakat kizsákmányoló tartalmak szűrésében és a gyermekek önmagukról készült képeivel történő visszaélés elleni fellépésben.

A digitális tartalmak szabályozási kihívásai között Koltay András elsősorban a kikényszeríthetőség hiányát említette: a digitális szolgáltatásokról szóló európai uniós rendelet (DSA) értelmében a globális közösségimédia-platformok elleni eljárások a letelepedés helye szerinti joghatóság alá kerülnek, ami limitált mozgásteret ad a célországok érintett szabályozó hatóságainak.

Kapcsolódó cikkek