Jakab: Ha Orbán Viktor és a Fidesz győz, rövid időn belül mindenkinek kötelező lesz a védőoltás

Megosztás

Igaz, bújtatva már eddig is rengeteg olyan szektor van Magyarországon, ahol már nem dolgozhatunk védőoltás nélkül. A védettség bizonyítása átment oltottság bizonyításába. Bár Orbán rendre arról beszél, hogy a kötelező oltást nem szeretné bevezetni, már hónapokkal ezelőtt a munkáltatók kezébe adta a döntést és egyáltalán nem zavarja, hogy milyen sok helyen csak oltottaknak engedélyezik a munkahelyre való belépést.

Jakab valamivel több mint két hete kezdett aktívan kommunikálni az oltásokról. „Nem lesz kötelező covid-oltás, ha nyer az ellenzék. Ahogy járom az országot, sokakat háborít fel, hogy a Fidesz egyre több területen teszi kötelezővé a covid elleni védőoltást. Az emberek nem hisznek a kormánynak, és félnek az oltástól. A Jobbik álláspontja világos: aki akarja, vegye fel, aki nem akarja, az meg kapjon ingyen tesztet, amennyiben szükséges akár munkához, akár egészségügyi ellátáshoz” – írta közösségi oldalán január 24-én.

Ugyanezt elmondta pár nappal később a jobbikos N1TV-ben, majd bejelentette, hogy pártja petíciót indít a kötelező oltás ellen. „Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy nem lesz kötelező oltás. Aztán kötelezővé tette a rendőröknél, a tűzoltóknál, a tanároknál, az egészségügyi dolgozóknál, végül azt mondta, hogy döntse el a munkaadó. Én pedig azt mondom, hogy döntsd el te.”

Jakab tényként állítja, hogy a kormány mindenkibe injekciót döfne. „Lényegében április 3-án arról kell dönteni, hogy akarunk-e kötelező oltást, vagy nem akarunk kötelező oltást. Ha a Fidesz április 3-án nyer, akkor ők be fogják vezetni a kötelező oltást” – mondta egy Facebookra feltöltött interjúban. Ezt egyrészt arra alapozta, hogy Orbán máskor is hazudott már, másrészt arra, hogy a járványban mintaként tekint Ausztriára, ahol kötelezővé tették az oltást.

Decemberben Orbán azt mondta – igaz, nem a kötelező oltással összefüggésben -, hogy „az osztrák tapasztalatokat figyeljük ugyan, de abból közvetlen tanulságot levonni most már nem lehet”. Korábban is leginkább retorikájában hivatkozott az osztrákokra, a gyakorlatban nem igazán vett példát róluk. Az újabb fertőzéshullámokra például rendre később és visszafogottabban reagált.

A kormány októberben lehetővé tette a munkáltatók számára, hogy oltásra kötelezzék a dolgozóikat, de egyelőre még semmi nem utal arra, hogy általános kötelezettséget fontolgatnának.

„Kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése. Ezzel, vannak országok, amelyek próbálkoznak is. Én szeretném ezt elkerülni. (…) szerintem a kötelező oltás nem működik” – mondta Orbán Viktor decemberben. A kormány azóta azt a tervét is elhalasztotta, hogy csak három oltásért járjon korlátlan ideig érvényes védettségi igazolvány. Jakab ezt a petíció sikereként tálalta. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek