Nem magasztalja a Telex a Szigligeti Színház budapesti vendégelőadását

Megosztás

A MOM Kulturális Központig vitte a Szolnoki Szigligeti Színház a tavalyi darabját, A fösvényt, amelyről már a Szol24-en is olvashattak több alkalommal. Nevezetes előadásról van szó, hiszen ezzel tért vissza a társulathoz Mucsi Zoltán, aki a ’70-es évek vége és 1995 között a Szigligeti segédszínésze volt, itt kezdte a pályafutását. De mennyire működik a színpadon a modern köntösbe ültetett Molière-mű? A Telex újságírója szerint beragad a semmitmondásba, az pedig színdarabnak kevés, hogy Mucsi tud káromkodni.

A klasszikus történet középpontjában egy kapzsi apa, Harpagon áll, akinek a pénz mindent felülír. Közben mindkét gyermeke szerelmes lesz, ám nem azokba, akiket ő nekik szánt. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Harpagon bejelenti, el akar venni egy fiatal lányt – ironikus módon éppen azt, akit a fia szeret.

Molière vígjátéka az érdekházasságok és az anyagiasság tematikáját feszegeti, ezt próbálta a Szolnoki Szigligeti Színház egy könnyebben érthető, élvezhető köntösbe megjeleníteni.

Molnár Réka, a Telex újságírója nem volt elragadtatva az előadástól, szerinte A fösvény látszólag egyedül azt használja ki, hogy minden színházban ül olyan néző, aki hajlandó nevetni a darabon, bármi is benne a poén.

Véleménye szerint lenne lehetősége mondani valamit, ezt azonban mégsem használja ki. Súlytalan szereplőkről, erőltetett helyzetekről ír, valamint eltűnik minden, ami a komédiának és a drámának a szerepe.

„A legnagyobb karakterfejlődés az, amikor az egyik szereplő rájön, hogy őszintének lenni nem jó. Az eredetiben Harpagon rosszapa-karakterének ellenpéldája Anzelm: a darabban viszont az ő legfőbb tulajdonsága annyi, hogy van. A karakterábrázolást pedig valószínűleg az sem segíti, hogy sok helyen úgy érzi a néző, hogy a színészek megtanult szöveget mondanak vissza. Ez pedig egy darabnak sosem nagy dicséret” – írja Molnár.

A fösvényről több alkalommal írtunk már, Mucsiék Erdélyben nagy sikert arattak vele, valamint az Országos Színházi Találkozó idei versenyprogramjában is találkozhattunk az előadással.

Kép: Szolnoki Szigligeti Színház

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek