Bemutatták a Szigligeti Színház műsorát az új évadra

Megosztás

A színház és a művészet kedvelői számára fontos hír következik, hiszen a Szolnoki Szigligeti Színház bemutatta az új évadát, illetve elindult a bérletértékesítés is. Zenész színművel, vígjátékokkal és musicallel egyaránt készül a társulat.

A programbemutató sajtótájékoztatón – kissé szokatlan módon – Szalay Ferenc polgármester ült az igazgató, Barabás Botond mellett.

A Szigligeti Színház 2024/25-ös évad műsorát a mai sajtótájékoztatón ismertette Barabás Botond igazgató úr! | Szigligeti Színház

A Szigligeti Színház 2024/25-ös évad műsorát a mai sajtótájékoztatón ismertette Barabás Botond igazgató úr!.

Jó estét nyár, jó estét szerelem – rendező: Dicső Dániel

A hatvanas években játszódó történetet Fejes Endre eredetileg regényként írta meg, egy megtörtént bűnügyet feldolgozva. Egy fiatal lakatos magát görög diplomatának kiadva, tört magyar nyelven beszélve, havi fizetését luxuséttermekben néhány nap alatt elköltve bolondította a lányokat, akik szerelemről, házasságról és fényűző külföldi életről álmodtak.

Család ellen nincs orvosság – rendező: Lendvai Zoltán

 A tisztes családi életet élő David Mortimore professzor éppen elődást készül megtartani egy nemzetközi konferencián, amikor megjelenik egykori szeretője, akit 18 éve nem látott. De a nagyobb baj az, hogy nem egyedül jött, hanem magával hozta egykori kapcsolatuk gyümölcsét, az immár nagykorú Lesliet, aki szeretné megismerni apukáját. A professzor, hogy a botrányt a felesége előtt elkerülje, megkéri kollégáját, Bonneyt, hogy ő, mint agglegény vállalja el helyette az apaságot. Ebbe ő bele is megy, de a főnővér  mindent összekavar. Még a rendőrségnek is közbe kell lépnie, hogy a bonyodalom szálait kibogozza. Eközben az orvosok nővérnek öltöznek, hogy a főnővér helyett ők tegyenek vallomást.

Vízkereszt, vagy bánom is én – rendező: Csiszár Imre

Humorral, sok zenével és balkáni hangulattal tarkított vígjátékot ígér –Shakespeare egyik legnépszerűbb és így legtöbbet játszott remeke – a Vízkereszt, melyet Nádasdy Ádám Vízkereszt, vagy bánom is én címmel fordított újra, ragaszkodva a shakespeare-i szándékhoz, vagyis, hogy már a címében is egy zűrzavar: a történet nem is vízkeresztkor, hanem nyáron játszódik. Az előadás Shakespeare emberismeretén keresztül szól színház- és életszeretetről, és hirdeti mindezek egymástól elválaszthatatlan voltát.

Sweet Charity – rendező: Béres Attila

A musical a boldogságát harcosan és szabad-szájúan kereső fiatal lányról, Charity-ről szól, aki minden férfiban az igazit véli megtalálni, de a klasszikus bohóctréfák szabályai szerint oly vehemensen szeret, hogy természetesen mindig csalódnia kell. A színdarab gegek, etűdök és fájdalmasan mulatságok szituációk szinte már szürreális láncolata.

Portugál – rendező: Sebestyén Aba

A Portugál az elmúlt évek leggyakrabban színre vitt kortárs magyar színdarabja. Akadt olyan év, amikor hat színház is műsorra tűzte Egressy Zoltán első színpadi művét. Több nyelvre lefordították, és 1999-ben film is készült belőle. A csorbítatlan valóságot, egy képzeletbeli magyar falu lakóinak hétköznapjait állítja elénk a darab, mely műfaját tekintve leginkább “szomoreszk”. Mégsem az, sokkal inkább bohózat. A bajok, a kisiklott sorsok, amelyek körülvesznek bennünket, felülről nézve nevetnivalóak is lehetnek. A közönség nem sír, sokkal inkább derül a szereplők személyes tragédiáján.

Prah – rendező: Márkó Eszter

A Prah két szereplőjével, egy házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: öttalálatosuk van a lottón. Álmodozni könnyű, örülni viszont nehéz. A házaspár sem tud mit kezdeni az ölébe hullott lehetőséggel: hisz már nem vásárolhatják vissza az elmúlt éveket, és már nem válthatják meg a közös jövőjüket sem. Hirtelen nem tudják mitévők legyenek, de amíg gondolkodnak, tervezgetnek – biztos ami biztos – egy régi, jugoszláviai nyaralásból hazahozott kakaó-prahos, azaz kakaóporos dobozba süllyesztik a nyertes szelvényt.

Bűntény a kecskeszigeten – rendező: Pányik Tamás

Ugo Betti a XX. Századi olasz drámairodalomnak Pirandello mellett legismertebb képviselője. A Bűntény a Kecskeszigeten című drámája indította el a világsiker felé – de nem hazájában, hanem az 1953-as franciaországi bemutatóval, nem sokkal halála után. A Bűntény a Kecskeszigeten egyik tipikus erkölcsi tételét sűríti szuggesztív erővel: az ember csak ideig-óráig menekülhet életének kudarca elől, megpróbálhat elzárkózottságba vonulva felejteni, de az elfojtott szenvedélyek előbb-utóbb kitörnek, és tragédiákat robbantanak ki.

Jegyet, vagy bérletet vásárolni online ide kattinva lehet, valamint személyesen a színház jegyirodájában.

Kép: Szigligeti Színház Fb

Történetek: port.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek