A Szigligeti híres darabja is az Országos Színházi Találkozó idei versenyprogramjában

Megosztás



Az idei Országos Színházi Találkozót június 10. és 16. között rendezik meg a kaposvári Csiky Gergely Színházban, ahol összesen tizenhat előadás száll versenybe, köztük a Szolnoki Szigligeti Színház A fösvény című darabja.

Az idei évben 65 társulat 107 előadással jelentkezett a találkozóra, a válogatók által ajánlott 10 nagyszínpadi és 10 kamaraszínházi előadásból a Csiky Gergely Színház művészeti tanácsa 14 darabot választott ki, amelyet a Kritikusok Céhe által jelölt további 2 független előadás egészít ki.

A Budapest Bábszínház, a Karinthy, a Katona József és sok más színház mellett a Szolnoki Szigligeti Színház is szerepel a versenyprogramban, utóbbi A fösvénnyel, amiről a Szol24-en is olvashattak már.

„Nagyon sokrétű az, amivel és amilyen módon szembesít ez a mű. Van egy fix, megváltozhatatlan tényező, amit egy bizonyos közegben uralkodó személy képvisel, és ezen belül pedig egy közeg, akiknek az életét ez mindenképpen befolyásolja és korlátozza. A kérdés, hogy miként tudnak ehhez viszonyulni. Kétségbeeséssel, opportunizmussal, asszisztálással, átveréssel, látszólagos behódolással, lázadással, lefagyással. Egészen mesteri az a struktúra, ahogy egymás mellé emeli a szerelmet és a pénz iránti mániát. És az egész előttünk, mint egy műtőasztalon történik meg, rengeteg humorral tálalva” – mondta a helyi sajtónak A fösvény rendezője, Szabó Máté, akit jól ismerhet a szolnoki közönség, A szecsuáni jólélek és a Sose halunk meg című előadások direktoraként.

A független előadások közül a Forte Társulat és a Szkéné Színház Akár Akárki, valamint Pécsi Harmadik Színház Csirkefej című előadása száll versenybe.

Az előadásokra jegyeket április 15-től lehet vásárolni a Csiky Gergely Színház jegypénztárában és weboldalán. Az Országos Színházi Találkozón az előadások mellett workshopok, pódiumbeszélgetések, családi programok, koncertek és gasztronómiai élmények is várják majd a közönséget.

„A 2024-es Országos Színházi Találkozó új korszakot nyit a hazai színházi világban” – idézi a közlemény Fülöp Pétert, a fesztivál igazgatóját, aki szerint a szervezők minden résztvevőt és látogatót izgalmas programokkal, friss lendülettel és családias atmoszférával várnak Kaposváron.

Kép: szigligeti.com

MTI-információ

Kapcsolódó cikkek