Mihez kezdenek a testületből távozó szolnoki képviselők október után?

Megosztás

Megváltozott erőviszonyokat, meglepő eredményeket, sikereket, kudarcokat egyaránt hozott a politikai ajánlatukat megmérettető pártok és jelöltek számára a júniusi önkormányzati választás Szolnokon. Bár nem sokan fogadtak volna rá, a várost évtizedeken keresztül vezető Szalay Ferencet „nyugdíjba küldték” a polgármesteri posztról, valamint hét további képviselő sem folytatja a munkát októbertől. De mi lesz velük, mivel foglalkoztak eddig civilben? A 2024-es vagyonnyilatkozatokat hiába kerestük a város honlapján, ezért most a tavalyi adatokból szemlézünk.

A ciklus utolsó testületi ülésén Kállai Mária országgyűlési képviselőtől hangzott el, hogy a szolnoki várospolitika szekértáborok felett állt. Ennek a kijelentésnek az igazságtartalmát nem kívánjuk elemezni, az viszont bizton kijelenthető, hogy vitáktól, intrikáktól, kilépésektől egyaránt hangos volt az elmúlt öt év, igaz, ez főleg az azóta megboldogult Szolnoki Többségnek volt köszönhető.

Ehhez a megyeszékhely hivatalos honlapján elérhető, pontosabban kötelezően feltöltött vagyonnyilatkozatokat tekintettük át, azonban a legfrissebb adatok a tavaly januári, februári állapotokat tükrözik. Mielőtt azonban rátérünk a piszkos anyagiakra, érdemes máris egy tévhitet eloszlatni, miszerint dugig keresik magukat az önkormányzati képviselők.

Míg országgyűlési, vagy EP-képviselők esetén milliós tételekről beszélhetünk, az önkormányzatoknál nagyságrendekkel kisebb összegekről van szó. A díjazásukat helyi rendeletek határozzák meg, ami azt jelenti, a lokális képviselő-testületek maguk dönthetnek a tiszteletdíjukról, a szabályozásban csak annyi van benne, egészen addig mehetnek el, amíg nem veszélyeztetik az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását. Ám plusz pénzt jelenthet a bizottsági tagság, illetve ezen belül az elnöki státusz.

Galló György Péter – (2019-2024: 02 TEVK)

Galló György regnáló képviselőként az utolsó helyen végzett a körzetében, de anyagi problémái valószínűleg a kiesés ellenére sem lesznek – állampapírban tart hatmilliót, a Science Consulting Kft.-nél projektmenedzser havi 309 ezer forintért, egyéni vállalkozóként pedig majdnem 12 millió volt az éves, bruttó jövedelme. Emellett 50%-os tulajdoni érdekeltsége van a Diána Consulting and Marketing Kft.-nél.

László Norbert – (2019-2024: 05 TEVK)

László Norbert, Tallinn-Alcsi városrész eddigi képviselője a következő ciklus munkájában már nem kívánt részt venni. Vagyonnyilatkozatában a képviselői tiszteletdíjon kívüli adóköteles jövedelemként egyedül azt tüntette fel 2023-ban, hogy havi 200 ezer forintért az MSZP-frakciónak dolgozik az Országgyűlésben, mint képviselői asszisztens.

Ligeti József – (2019-2024: 06 TEVK)

A legnagyobb botrányok egyértelműen Ligeti nevéhez fűződtek az utóbbi öt évben, aki most júniusban is elindult a körzetében, bár később lemondott a jelöltségről, az okáról pedig nem nyilatkozott portálunknak. Képviselőként sem szüneteltette egyéni vállalkozói munkáját, amiért a tavalyi vagyonnyilatkozata szerint összesen havi 307 500 forintot kapott.

Bóka Éva – (2019-2024: 07 TEVK)

Hasonlóan képviselőtársaihoz, Bóka Éva is szakított a ciklus folyamán az egykori egyesületével, a Szolnoki Többséggel, idén már nem mérettette meg magát. Egyéni vállalkozóként havi 400 ezer forintos jövedelmet könyvelhetett el 2023-ban a Szolnok Városi Állatotthon Alapítványtól, aminek azóta a vezetője lett.

Berényi Gábor – (2019-2024: 11 TEVK)

Berényi különös körülmények között hagyta ott a jelöltséget: bár Györfi Mihály a kampány során még a csapatában tudhatta, a választás előtt egy hónappal kiugrott, állítása szerint azért, mert nem akart újabb öt évnyi eredménytelen szélmalomharcot vívni a testületben.

A Magiszter Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusaként a bevallása alapján majdnem 400 ezret kapott, illetve a zenei munkássága nyomán évi 87 800 forintra volt jogosult az Artisjustól. A kilépése idején egyébként úgy fogalmazott, hogy meg kell szabadulnia a magánéletét, a tanári pályáját és a zenei karrierjét beárnyékoló ellenzéki képviselői billogtól.

Miskolczi László – (2019-2024: kompenzációs lista)

A kompenzációs listáról bejutott Miskolczi ezúttal az LMP színeiben indult a 10. választókerületben, összesen 13%-ot ért el, így tőle is búcsúzik a közgyűlés. Kereskedelmi ügyintézőként a Kompresszor Szerviz Kft.-nél 60 ezer forint havi fizetésre jogosult, de emellett társtulajdonosként 40%-os részesedéssel bír a vállalkozásban, amelynek fő profilja ipari villamos gépek, berendezések javítása.

Szanyi István – (2019-2024: kompenzációs lista)

Az egyetlen fideszes kiesőt, Szanyi Istvánt Tóth Klaudia győzte le a 7-es választókerületben nagyjából száz szavazattal. A leadott vagyonnyilatkozatából az derült ki, hogy élelmezésvezetőként dolgozik havi 450 ezer forintért, egyéni vállalkozóként.

Kép: Szalay Ferenc Fb, Magyar Nemzet, Tóth Áron Fb (pillanatkép)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek