Huszadik születésnapját ünnepli a Szolnok megyei vakok és gyengénlátók egyesülete

Megosztás

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete szeptember 20-án 17 órától gálaműsort szervez, az egyesület fennállásának huszadik évfordulója alkalmából, Szolnokon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ennek apropójából kérdezte az egyesülettől Zana Anita a műsoron fellépő, öt százaléknyi látásmaradvánnyal rendelkező költőt, Zajcsek Norbert Tamást.

Norbi gyerekkora óta a versek szerelmesének mondható. Januárban indította el YouTube- csatornáját és Facebook-oldalát, amelynek célja a versek és a költészet népszerűsítése. Emellett az egyesület égisze alatt működő Vers (K)örök Irodalmi Szalon vezetője, amely szintén pár hónapja kezdte meg működését az egyesület Móra Közösségi Terében. A szolnoki férfi mindösszesen öt százaléknyi látásmaradvánnyal rendelkezik, de ennek ellenére a nyílt munkaerőpiacon dolgozik, és boldog házasságban él feleségével. A vakok megyei egyesületének egyik oszlopos tagja – írják róla.

– Januárban indítottad „A vers örök” elnevezésű YouTube-csatornádat és Facebook- oldaladat. Milyen visszajelzéseket kaptál azóta?

– Szépen gyarapodik a követőim száma az oldalon. Fél év alatt 222 követőm lett. Persze a  követők száma nem minden, és engem már az is boldoggá tesz, ha néhány percig örömet tudok okozni, amíg engem hallgatnak.

Aztán májusban elindult a Vers (K)örök Irodalmi Szalon az egyesület programsorozataként. Erről mit kell tudni?

– Nagy öröm számomra, hogy most már élőben is találkozhatunk és beszélgethetünk a versekről és az irodalomról rendszeresen. Külön öröm, hogy az egyesület keretein belül elindulhatott ez az irodalmi szalon. Köszönet az egyesület vezetőjének, Pestiné Marcsinak, hogy biztosította a Vers (K)Örök Irodalmi Szalon számára a helyet.  Pintér Erika (az egyesület egyik teljesen vak munkatársa – a Szerk.) és az én ötletem hamar találkozott. Azt is nagy dolognak  tartom, hogy már az első alkalommal volt olyan érdeklődő, aki nem látássérült. Kiemelt célom, hogy ne csak az egyesület tagjai jöjjenek a Vers (K)örök Irodalmi Szalonba, ajtónk mindenki előtt nyitva áll. Szeretnénk megszólítani Szolnok és a vármegye irodalomkedvelő lakosságát. A „Vers (K)örök” Irodalmi Szalon minden hónap harmadik keddjén várja az érdeklődőket 14 és 16 óra között a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete Móra Közösségi Terében. Legközelebb az augusztus 20-i nemzeti ünnepre való tekintettel augusztus 27-én lesz irodalmi szalon, és József Attila költészetét vesszük majd górcső alá.

– Mit szóltál ahhoz, hogy felkérést kaptál a gálán való fellépésre?

– Örömmel fogadtam az egyesület felkérését. Megtisztelő számomra, hogy ezen a jeles rendezvényen és az Aba-Novák Agóra színháztermében felléphetek. Úgy gondolom, hogy ezt a felkérést nagyban köszönetem „A vers örök” YouTube-csatornának és Facebook-oldalamnak, valamit a Vers (K)örök Irodalmi Szalonban végzett tevékenységemnek.

– Mivel készülsz a gálára?

– Annyit elárulhatok, hogy összesen két verset fogok előadni, és az egyik Juhász Gyula egyik költeménye lesz, A Himnusz az emberhez. Zenei kíséretem is lesz, egyesületünk tagja, a látássérült Erős Laura fog kísérni zongorán. Már gőzerővel készülök az ünnepi rendezvényre. Remélem sokaknak örömet okozok majd a produkciómmal. A másik pedig egyelőre legyen meglepetés.

– A jövőben is tervezel hasonló fellépéseket?

– Mindenképpen, és remélem, hogy ez a szeptemberi fellépés még csak valaminek a kezdete lesz, hiszen: ” A világ változik, a vers örök. ” 

Szerző: Zana Anita

Kép: JNSZMVAKOK

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek