Egy hét és kezdetét veszi a Csángó Fesztivál

Megosztás

Nemcsak a legismertebb, de a legjobban várt hazai folklórfesztivál természetesen idén is egyedülálló kulturális programokkal, koncertekkel és rendezvényekkel készül a Jászság fővárosában, ezúttal augusztus 6. (kedd) és 11. (vasárnap) között.

A Külföldi táncegyüttesek, a Parno Graszt, a Tárkány Művek és a Szászcsávási zenekar mellett az elmaradhatatlan, immáron 41. Jászberényi Népzene- és Néptánctáborban való részvételre is várják az érdeklődőket. A fesztivál ideje alatt az egész térség megmozdul köszönhetően a rendező Jászság Népi Együttes áldozatos munkájának.

Az együttes megalakulása óta számos rangos hazai fesztiválon vett részt, ahol szinte minden évben értékes díjakkal tértek haza. Művészeti munkájuk egyik legnagyobb elismeréseként megkapták az „Örökös Kiváló Együttes” címet és 2006-ban elnyerték a „Bartók díjat”. 2012-ben és 2018-ban megnyerték a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyt. 2014-ben elnyerték a Prima díjat és a Prima Primissima Közönségdíjat, majd 2019-ben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Príma díjat.

A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért. Az erőszakolt etnikai keveredés miatt magyarok tízezrei növekednek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat. A jövő generációk lelkiismerete és közérzete rajtunk is múlik. Meggyőződésünk, hogy fontos lépést teszünk ebbe az irányba, amikor a csángózás különféle csoportjait, azok művészeti értékeit igyekszünk megismertetni a hazai magyarsággal“ – olvasható a fesztivál létrejöttének gondolatisága a hivatalos honlapon.

A teljes programot itt lehet megtekinteni:

Csángó Fesztivál

❤️ XXXII. CSÁNGÓ FESZTIVÁL // JÁSZBERÉNY programtáblája ❤️

Kép: Kispál Gábor

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek