Riasztó felfedezés Újszásznál: természetvédelmi terület vált illegális szemétteleppé

Illegális hulladéklerakás Besenyszögnél

Megosztás

A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület tagjai megdöbbentő felfedezést tettek az újszászi NATURA 2000-es védett területen. Az egyesület elnöke, Hajdú Tamás és önkéntes társai a sziki kocsord állományának felmérése közben háztartási és építési hulladék hatalmas kupacaira bukkantak.

“Újszász, Natura 2000 természetvédelmi terület… igen, a gyep széli fasor is, ahova feltételezhetően a település széli ‘lakóházakból’ kerül ki a nem kevés háztartási, építési, bontási hulladék,” számolt be Hajdú Tamás az egyesületük közösségi média oldalán. Az elnök megjegyezte, hogy a közeli ingatlanok kertjei hasonlóan elhanyagolt állapotban vannak.

A sziki kocsord, melynek egy-egy példánya 5000 forint természetvédelmi értéket képvisel, mészkedvelő faj, és főként szikespuszták, szikesedő erdőtisztások és rétek jellegzetes növénye. Az illegális hulladéklerakás közvetlenül veszélyezteti ennek és más védett fajoknak az élőhelyét.

A természetvédők a szomorú felfedezés ellenére pozitív fejleményekről is beszámoltak. A tavalyi évhez képest javulást tapasztaltak a növényállomány állapotában, miután a korábbi pocokgradáció jelentősen károsította a telepet. Emellett sziki őszirózsa, bárányüröm és magyar sóvirág virágzását is megfigyelhették a területen.

Ez nem az első alkalom, hogy a térségben természetkárosítást tapasztalnak. Hajdú Tamás korábban már tudósított egy hasonló esetről, amikor 2023 szeptemberében vandálok rongálták meg a besenyszögi kocsordost.

Az eset rávilágít arra, hogy a védett területek és az ott élő növény- és állatfajok nemcsak a természeti kihívásokkal, mint például az aszállyal kénytelenek megküzdeni, hanem az emberi felelőtlenség és vandalizmus következményeivel is. A helyi természetvédelmi szervezetek munkája kulcsfontosságú ezeknek az értékes ökoszisztémáknak a megőrzésében, de a probléma megoldásához szélesebb körű társadalmi összefogásra és tudatosságra van szükség.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek