Továbbra is probléma az illegális hulladéklerakás

Megosztás

Az illegális hulladéklerakás egyre súlyosbodó környezeti probléma Törökszentmiklóson is mind bel-, mind külterületen. Mindez a környezetszennyezés mellett közegészségügyi veszélyeket is rejt magában, számtalan esetben a rágcsálók elszaporodásához vezet. Szolnokon is van gond bőven.

Súlyos problémát jelent Törökszentmiklós területén az utak mellé, az elhagyatott területekre, a magántulajdonú, de bekerítetlen, illetve az önkormányzati közterületeken és a külterületi ingatlanokon, különösen a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre illegálisan lerakott lakossági kommunális, vagy építési hulladék. Pedig a szelektív szigetek a háztartásokban feleslegessé vált üvegek, valamint több helyszínen a papír és műanyag hulladékok elhelyezésére szolgálnak, írta a szentmiklosonline.hu.

A hulladékról szóló törvény értelmében tilos a hulladékot elhagyni, felhalmozni, ellenőrizetlen körülmények között elhelyezni, kezelni. A hulladéktól csak kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet megválni.

A polgármesteri hivatal mezőőrei, közterület-felügyelői az említett területeken sűrűbben járőröznek. Ennek révén tavaly az önkormányzat a város számos pontján számolta fel az illegálisan lerakott hulladékokat. A jelzések alapján a szükséges hatósági eljárásokat elindították.

Idén március elsejéig hatvanhat eljárást folytattak le és összesen 870 ezer forint hulladékgazdálkodási bírságot szabtak ki. Több esetben büntetőeljárást is kezdeményezett az önkormányzat, ha veszélyesnek minősülő hulladékot jelentettek be.

A város közterületein kamerák segítségével történik az illegális hulladéklerakás megfigyelése és ez alapján a bírság kiszabása. Rossz hír a szemetelőknek, hogy őket a jövőben a kiszabható legnagyobb összegű bírsággal fogja büntetni a hatóság, írta a szentmiklosonline.hu.

Ám máshol is gond az illegális szeméterakás, Többek között Szolnokon, erre példa, hogy a minap egy halom szemétkupacot találtak a Széchenyi hulladékudvartól 200 méterre, a Natúra 2000 természetvédelmi terület táblától 25 méterre, a Zagyva-gát tövében a vasúti töltés mellett.

Nyitóképünkön a szolnoki szeméthalom, amit egy helyi lakos tett szóvá.

Fotó: Nagy István Facebook

Kapcsolódó cikkek