Csúnya pusztítás egy besenyszögi természetvédelmi területen

Megosztás

Letarolták a besenyszögi sziki kocsord mezőt. Bár tábla is jelezte, védelem alatt áll, mégis szinte a teljes állományt eltakarították.

Hajdú Tamás szolnoki természetvédő nem először szerepel oldalunkon. A Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület vezetője rendszeresen terepen dolgozik, legutóbb éppen arról tudósított, hogy a Kunságban lopják a madárodúkat.

Néhány napja újabb elkeserítő dolgot tapasztalt, ezúttal a Millér-parti természetvédelmi majorságban járt. Felháborodásának ismét egy bejegyzéssel adott hangot a Facebookon.

A besenyszögi sziki kocsord mezőt néztem ma meg, döbbenten tapasztaltam az állomány 90-95%-os lekaszálását…Pedig, mint a tábla is jelöli, minden bizonnyal mások is tudnak erről a jelentős természeti értékről…Mellette zöldhulladék tároló minősíthetetlen módon, ahelyett, hogy az értékeket hirdetnék…

– így kommentálta az általa posztolt fotókat.

a kaszálás időpontja és technológiája kritikus a fajok megóvása érdekében. A sziki kocsordon él a Nagy szikibagolylepke. A gépi kaszálás mindenképpen károsítja az élőhelyet, a korai a lárva stádiumú lepke egyedet károsítja, a kései pedig az imágó peterakási helyét szünteti meg. A besenyszögi terület az önkormányzat kezelésében van. Forrás: Sokszínűvidék

Kapcsolódó cikkek