Elképesztő szituációk az új helyjegyes autóbusz-rendelkezés életbelépésével

Megosztás

Ha a Lázár János nevével fémjelzett új szabályzatot pontról pontra be szeretnénk tartani, akkor egészen döbbenetes és szürreális szituációk alakulnak ki, könnyen lehet, hogy már vannak is ilyen megtörtént esetek. Akár Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.

Egy hölgy bejegyzését a közösségi médiában találhattuk meg, rövid idő alatt nagyot futott a Facebookon. Nem véletlenül, feltárja ugyanis a hihetetlen visszásságát a helyjegyváltási mizériának. Ha minden szabályt be akarunk tartani, akkor ez fog történni, ez történhet(ne). A bejegyzést változtatás nélkül közöljük.

“A buszsofőröket sem irigylem: a második megállóban felszáll a teli buszra egy helyjegyet váltott utas. Első megoldás: a mostani Lázárbarom-rendelkezés alapján a helyén ülő embernek fel kell állnia – és mivel a busz tele, és állva nem utazhat, le kell szállnia.

Érvényes, időben megváltott jeggyel/bérlettel – az utazásra minden szempontból JOGOSULT státuszban, úgy, hogy előbb szállt föl.

Másik megoldás: a busz tele, leszállási szándékát nem jelezte senki – meg sem áll. Hiszen nincs ülőhely, és nem is lesz. Azt meg igazán nem tudhatja, hogy a várakozók között van-e helyjegyes… úgyhogy érvényes, időben megváltott jeggyel/bérlettel és MEGVÁLTOTT helyjeggyel az utas szépen ottmarad a megállóban.

Harmadik életkép: ez az utolsó járat aznap azon a vonalon, és te érvényes jeggyel, (akár fentiek alapján helyjeggyel is) nem tudsz rá felszállni. Az már csak hab a tortán, hogy a 300 Ft-ért ELŐRE megváltott helyjegy a következő járatra már nem érvényes…” – zárul az írás.

Már első olvasásra is erősen sejthettük, hogy hihetetlen anomáliákat fog okozni az új buszos rendelkezés, de az igazi szürreális jelenetek csak akkor jelennek meg, ha valóban betűről betűre szeretnénk azt betartani. Vagy lehetetlen, vagy döbbenetesen igazságtalan.

Egyébként helyjegy nélkül is elfoglalhatják a távolsági buszokon az elsőbbségi helyeket a fogyatékkal élők és a kismamák – ezt korábban Lázár János közlekedésért felelős miniszter és a MÁV-Volán is megerősítette az RTL Híradónak. Az ingyenesen utazó nyugdíjasoknak azonban továbbra is azt ajánlja a közlekedési cég, hogy vásárolják meg az egységesen 300 forintért kapható helyjegyet.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a helyjegyrendszer ahhoz kapcsolódóan alakul át, hogy a busztársaságot 2025 végéig teljesen összeolvasztják a MÁV-START Zrt.-vel.

(Kép: Volánbusz)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek