A pétfürdői veszteséges, a szolnoki érdekeltsége nyereséges lett Bige Lászlónak

Megosztás

Az ország legnagyobb vegyi üzeme, a Bige László tulajdonában lévő Nitrogénművek 2023-as éve különösen nehéz volt, mivel a bevételek jelentős csökkenése mellett a széndioxid-kvóta adója is komoly terhet jelentett. A Forbes megnézte azt is, hogyan teljesített a milliárdos hírhedt szolnoki gyára is.

A Nitrogénművek Zrt. közzétette konszolidált, IFRS szabvány szerinti pénzügyi beszámolóit, erről írt a Forbes. Az ország legnagyobb vegyi üzeme, a pétfürdői műtrágyagyár, Bige László érdekeltségébe tartozik, aki a Forbes legfrissebb listája szerint a 12. leggazdagabb magyar.

A vállalat bevétele nagyot esett összességében: a 2022-es 190 milliárd forintos forgalom után 2023-ban csupán 134,5 milliárd forintos nettó árbevételt értek el. Ezzel párhuzamosan a profit is drámaian csökkent: míg 2022-ben 32,7 milliárd forint nyereséget könyvelhettek el, addig 2023-ban 22,6 milliárd forintos veszteséggel zárták az évet.

A magyar piacon a műtrágya ára drasztikusan visszaesett, ennek ellenére sokkal kevesebb fogyott belőle, nemcsak az előző évhez képest, hanem az elmúlt 10 év átlagához viszonyítva is. Az év végére a magyar műtrágyapiac szinte teljesen leállt.

A Nitrogénművek saját bevallása szerint a belföldi műtrágyapiacon 60 százalékos részesedéssel rendelkeznek, bár a beszámolóikban nem bontották szét a bel- és külföldi bevételeket. A magyar piac visszaesése magyarázza a forgalom csökkenését, és a külpiacon is nagy az árverseny a környező országok gyáraival.

Az új kormányrendelet és a különadók szintén súlyosan érintették a cégcsoportot.

Bige másik fontos érdekeltsége, a szolnoki Bige Holding, amely műtrágyát, kriolitot és kénsavat gyárt (ez az egykori Tiszai Vegyiművek). Bár 2023-ban csökkent a forgalom és a profit, a cég nyereséges maradt: 13,5 milliárd forintos árbevételéből (amelyből 5,3 milliárd export) 1,9 milliárd forintos profit származott. A gyár számos termékkel látja el a nehézipart, a vegyipart és a gyógyszeripart is, így nem csak az agráriumot. A forgalom közel fele, 7,5 milliárd, kompaktált műtrágya értékesítéséből származott.

Kép: Mészáros János / MTI

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek