Jogerősen felmentették Bige Lászlót

Megosztás

A Debreceni Ítélőtábla jogerősen felmentette Bige László nagyvállalkozót a vesztegetés elfogadásának vádja alól február 14-én, azaz ma. Tavaly áprilisban első fokon már felmentették a milliárdost, aki bűnösségét végig tagadta.

A vádirat szerint a vádlott a 2009-es év végén üzleti kapcsolatba került a cége (Nitrogénművek) termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójuk során a vádlott felajánlotta ezen cégvezetőnek, hogy nagy mennyiségű, valótlanul leértékelt műtrágyát ad át részére, amelyet a saját vevőkörének így haszonnal tud tovább értékesíteni, részben számla nélkül. Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak.

A Nitrogénművek tulajdonosának kálváriájáról a Szol24-en már számtalan alkalommal írtunk, többek között arról is, hogy 2023 augusztusában az ügyészség még letöltendő börtönbüntetést kért a „műtrágyakirályra”. Bige akkor nevetségesnek nevezte a vádakat, az eljárást pedig egy összefüggő támadásnak tartotta.

Nehéz évek vannak a Nitrogénművek tulajdonosa mögött, 2020 őszén őrizetbe vették, miután azzal gyanúsították, hogy leértékelt műtrágyákkal ügyeskedett. Sőt, néhány évvel ezelőtt a szolnoki Bige Holding üzemében mintegy 300 rendőr jelent meg egyszerre razziázni. A hatósági vegzálások után a telephely egy időre bezárásra került.

„Jogszerű döntés született. A mostani ítélet fényében bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és hiszek benne, hogy még nem ment tönkre” – mondta a felmentése után.

Hozzátette, emellett nem szűnt meg a rajtuk levő nyomás, közel évi 20 milliárd forintos különadót „raktak rájuk”.

Kép: Kőhalmi Péter

Kapcsolódó cikkek