Szavazategyenlőség volt Mezőtúron, végül a Fidesz örülhetett

Megosztás

Ahogy a választás másnapján megírtuk június 10-én, számtalan településen alakult ki szavazategyenlőség, amiért nem volt eredményes a választás, köztük Jász-Nagykun-Szolnok megyében Mezőtúr 4. számú egyéni választókerületében. A fideszes Patkós Éva és a TEKE Mezőtúr jelöltje, Dr. Siposné Varga Ildikó egyaránt 447-447 szavazatot kapott. Új szavazás helyett újraszámolás lett, amely végül előbb sikerét hozta.

Tarrós, Sajóivánka, Vatta, Rábaszentmihály, Koppányszántó, mi a közös ezekbe a településekbe? Az, hogy egyaránt szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között. Mezőtúron kicsit más volt a helyzet, a települést 2022 óta vezető Szűcs Dániel elég magabiztosan győzött a helyi egyesületi színekben induló Dr. Farkas Csongor ellenfeleként.

A 04. számú egyéni választókerület azonban nem várt izgalmakat hozott: a két jelölt, Patkós Éva és Dr. Siposné Varga Ildikó között nem tudtak dönteni a szavazók, 50-50% lett a választás eredménye.

„Egyszerűen egy szavazat hiányzott, hogy a döntetlen helyzet ne forduljon elő! Most mi újabb szavazás előtt állunk így a 4. választókörzetben. Szinte hihetetlen! Ezért mondom mindig, hogy menjen el szavazni, aki csak tud” – írta június 10-én közösségi oldalán Siposné, ám a választások megismétlésére vonatkozó előrejelzése nem jött be, ehelyett újraszámolás következett.

A Területi Választási Bizottság ezt meg is tette az érintett szavazókörökben.

Itt több érvénytelen szavazatot is találtak a szavazóköri delegáltak által érvényesnek megszámolt szavazatok között. Ezeket a szavazatokat a bizottság, ahol minden oldal képviseltette magát, egyhangú véleménye alapján jogosan érvénytelenítette, így a választást eredményesnek nyilvánították azzal az eredménnyel, hogy a Fidesz-KDNP indulója 447, az ellenzéké 445 voksot szerzett.

A nyolc egyéni körzetből öt körzetben a kormánypárt jelöltjei győztek, három körzetben a TEKE indulói. Kompenzációs listáról a Fidesz-KDNP egy képviselőt, az egyesület két képviselőt delegálhat.

Kép: Magyar Hírlap

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek