A megválasztott polgármester Székesfehérvár szintjére pörgetné fel Szolnokot

Megosztás

Országosan is kirívó meglepetést hozott a szolnoki önkormányzati választások eredménye, ahol az öt cikluson át regnáló fideszes Szalay Ferencet győzte le korábbi ellenzéki alpolgármestere, Györfi Mihály a, Párbeszéd-Zöldek -MSZP – Agóra Egyesület – Jobbik – Momentum – DK ellenzéki összefigás jelöltje, csupán 375 szavazattal. Habár októberig még sok víz folyik le a Tiszán, a Népszava polgármesteri terveiről faggatta Györfi Mihályt.

Ahogy korábban megírtuk, Szolnokon számítani lehetett a szoros polgármester-jelölti meccsre, az eredmény mégis sokak számára meglepetésnek számított, hiszen Szalay Ferencet még Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen támogatta a kampány hajrájában. Ennek ellenére a leendő polgármester úgy véli, legalább ezer fideszes szavazó is rá voksolt.

A győzelme után ugyanakkor korántsem aludhat nyugodtan, valószínűleg nem fog minden simán menni majd Györfinek, hiszen a szolnoki képviselő-testületben a Fidesz-KDNP fog többségben (9 fő) maradni, míg az ellenzéki összefogásnak csak 7 képviselője lesz. Ráadásul az LMP-s Tóth Áron is külön utakon jár. Szerinte a verseny vége után, ideje mindenkinek tudomásul vennie a választók üzenetét, miszerint a városért együtt kell működni – erről beszélt a Népszavának.

Györfi Mihály a jövőbe tekint (Forrás: Népszava ,Tóth Ádám)

Ugyanezt várja el Györfi a kormánytól is, vagyis ha komolyan gondolják Szolnok jövőjének biztosítását, akkor nem lesznek köztük ellentétek. „Jó lenne, ha a településen megállna a népességcsökkenés, visszaépülne a gazdaság, és ha ebben a kormány partner lesz, akkor mi is azok leszünk.” A megyeszékhely hagyományos, katonaváros jellegét is fontosnak tartaná megőrizni, bővíteni.

Ami a folyamatban lévő fejlesztéseket illeti, mint a Tiszaligeti Fürdő és a citromsavgyár, ezeket minél előbb be szeretné fejezni, hogy utána a tervezettek is elindulhassanak. A Magyar Narancsnak adott interjújában beszélt a fejlesztésre szoruló az infrastruktúra gondjairól. A dugókról, a rossz úthálózatról és a leromlott közmű-helyzetről. Legelőször könyvvizsgálattal a város teljes körű felülvizsgálatát tervezi, hogy a nehézségekről valós képet kapjanak.

Az MSZP-hez hű, leendő polgármester bízik a közösségi munkában és be fogják vonni a szolnokiakat a döntések előkészítésébe, ahogyan már a kampányban is megtették, a negyven lakossági fórum révén.

A megyeszékhely Kelet-Magyarország és a Tiszántúl nyugati kapuja, ahonnan másfél órán belül elérhető Szeged, Debrecen, Miskolc, Eger, Budapest, Kecskemét, Békéscsaba. Ha kiépülne a Budapest-Szolnok-Debrecen gyorsvasút már sokat lendítene a városon előre, ahol az autóbusz- és teherautó gyártás is remekül kibontakozhatna.

Fotók: Népszava (Tóth Ádám)

Kapcsolódó cikkek